Bankovní záruky elektronicky

Text Tomáš Rak Publikováno

Naše společnost se zabývá komplexními činnostmi v lesním hospodářství. Pravidelně se zúčastňujeme výběrových řízení vypisovaných Lesy České republiky, s. p. V této souvislosti jsem v minulém roce zaznamenal termín elektronická bankovní záruka. Můžete mi vysvětlit, o co se jedná a zda se elektronické bankovní záruky budou týkat i naší společnosti? Ing. Jiří Chmel, ekonomický ředitel společnosti Lesostavby Frýdek-Místek a.s.

Odpovídá Tomáš Rak, zástupce manažera Specializovaných obchodních aktivit Corporate, KB

Elektronická komunikace má svá pravidla

Pojem elektronická bankovní záruka nebo také originál záruční listiny v elektronické podobě se v praxi zavedl v souvislosti s vystavováním záruk podle zákona č. 134 o zadávání veřejných zakázek z roku 2016 (134/2016 Sb.). Podle tohoto zákona, konkrétně § 211 odst. 3, mají zadavatelé veřejných zakázek povinnost písemně komunikovat s dodavateli pouze v elektronické podobě (s výjimkou v zákoně uvedených případů).

Komunikace v elektronické podobě v případě výběrového řízení především znamená, že v zadávací dokumentaci je povinně vyžadována pouze elektronická forma nabídky. A jelikož součástí elektronické nabídky je rovněž elektronické prokázání dokladu o poskytnutí jistoty, tj. i originálu záruční listiny, je nutné tuto podobu vyžádat od své banky. Elektronická bankovní záruka je tedy bankovní záruka v elektronickém formátu (zpravidla PDF) s připojenými uznávanými elektronickými podpisy za banku.

Ustanovení zákona začalo platit postupně

Zmíněný zákon o zadávání veřejných zakázek vešel v účinnost už 1. října 2016. U některých ustanovení však byla účinnost odložena. A je to právě ustanovení o elektronické podobě komunikace v zadávacích řízeních, které začalo platit později, a to ve dvou etapách.

Od 18. dubna 2017 začala povinnost výlučně elektronické komunikace platit pouze pro zadavatele z řad organizačních složek státu, Českou národní banku a centrální zadavatele (např. ministerstva). Ve druhé etapě, která odstartuje 18. října 2018, bude povinnost elektronické komunikace mezi zadavateli veřejných zakázek a dodavateli vztažena na všechny ostatní zadavatele. Jde především o státní příspěvkové organizace, územní samosprávné celky a jejich příspěvkové organizace (tedy např. obce) a dále jde o jiné právnické osoby zřízené k uspokojování potřeb veřejného zájmu (např. údržba komunikací, technické služby atd.) a také právnické osoby financované státem (tj. státem vlastněné podniky). Do kategorie zadavatelů vlastněných státem patří i Lesy České republiky, s. p., což znamená, že nejpozději od 18. 10. 2018 budou muset uchazeči o výběrová řízení komunikovat s tímto zadavatelem výlučně elektronicky.

Komerční banka nabízí zdarma aplikaci

Bankovní záruky v elektronické podobě v souvislosti se zákonem o zadávání veřejných zakázek tak začaly v roce 2017 vystavovat všechny banky v České republice.

Aby té „elektronizace“ nebylo málo, je možné v případě, že budete o bankovní záruku žádat Komerční banku, využít aplikaci Trade and Finance OnLine (TF OnLine). Jedná se v podstatě o internetové bankovnictví pro bankovní záruky a další produkty z oblasti financování (například dokumentární akreditivy nebo úvěry). Žádost o vystavení záruky přes TF OnLine provedete na počítači během pár minut. Stejně tak, pokud potřebujete načerpat nebo splatit úvěr, stačí se přihlásit do aplikace, vyplnit on-line žádost a pomocí zabezpečeného přístupu odeslat žádost do banky ke zpracování. Pokud dostaneme potřebné informace elektronicky již od klienta, je pro nás zpracování výrazně jednodušší a především rychlejší.

Text: Tomáš Rak

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2018 na straně 55.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.