Volatilita české měny může být letos silnější

Text David Formánek Foto Shutterstock Publikováno

Kurz koruny na začátku letošního roku prolomil poprvé psychologickou hranici 25 korun za euro. Stalo se tak poprvé od roku 2012. Citlivost koruny na vnější prostředí je velmi významná a může být rizikem.

Co korunu pohání?

Za posílením koruny lze hledat řadu faktorů. Z těch externích můžeme vnímat optimismus na globálních finančních trzích způsobený zejména vyřešením brexitové otázky a zároveň utlumením obchodních šarvátek mezi USA a Čínou. I když optimismus je poslední měsíc kalen obavou z možných dopadů koronaviru na světovou ekonomiku, kde je právě Čína jedním ze dvou největších hráčů.

Z domácích faktorů hraje významnou roli růst inflace, kdy se na konci loňského roku poprvé po sedmi letech dostala nad 3 %, tedy nad horní hranu tolerančního pásma ČNB. Předpokládáme, že minimálně pro první pololetí se situace nezmění, ba naopak. S počátkem roku 2020 přišly změny v regulovaných cenách a zvýšení spotřebních daní. Inflace tak bude až do jara růst a klidně se může podívat nad 3,5 %. Tato situace tak podporuje spekulace na růst úrokových sazeb ze strany zahraničních investorů. Právě spekulace na zvýšení úrokových sazeb ženou korunu k silnější pozici.

Podle očekávání našich ekonomů ale bude druhá polovina roku ve znamení zpomalení, zejména v důsledku recese americké ekonomiky. Ta v kombinaci s poklesem tuzemských inflačních tlaků povede k oslabení koruny. Je tedy vhodná příležitost k nákupu či měnovému zajištění proti budoucímu oslabení.

Doba pobrexitová

Po čtyřech letech došlo i s přispěním výsledku posledních britských voleb k ukončení brexitové anabáze. Pozitivní zprávou je, že je definitivně rozhodnuto, nicméně nejistota z budoucího vývoje přetrvává. To, jaký vliv na obchodní vztahy bude mít odchod Velké Británie z EU, do jisté míry napoví následujících deset měsíců přechodného období. Pro naši ekonomiku, proexportně orientovanou zejména na eurozónu, je Británie pátou nejdůležitější exportní destinací. Má pro nás velký význam i nepřímo, prostřednictvím reexportu především přes sousední Německo. Právě v souvislosti se spekulacemi a volatilitou kurzu koruny nejen k euru, ale i k ostatním měnám je dobré ve svých obchodních aktivitách snižovat míru rizika. Tedy své měnové pozice si včas zajistit.

Nejistotu lze zmírnit

Podle průzkumu ČNB byla ke konci minulého roku polovina exportérů zajištěna pro nadcházející čtvrtletí proti kurzovému riziku a lehce přes čtyřicet procent jich bylo zajištěno na následujících dvanáct měsíců.

V této souvislosti mají klienti KB k dispozici on-line aplikaci eTrading, díky níž mohou provádět FX spoty, forwardy a swapy a zadávat pokyny k nákupu a prodeji jednotlivých měn. Obchodovat tak mohou všechny pracovní dny 24 hodin denně a dokonce i během některých svátků specifických pro ČR. Zajímavá pro ně může být i celá řada doplňkových funkcí, jako je změna účtů vypořádání nebo změna valuty vypořádání již uzavřeného obchodu.

Vedle on-line řešení mají v oblasti poradenství nezastupitelnou roli naši investiční specialisté, působící po celé republice. Pro sofistikovanější transakce je rovněž k dispozici zkušený tým pracovníků investičního bankovnictví KB.

Text: David Formánek

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2020 na straně 33.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.