Nový způsob zajištění plateb v rámci Evropy

Text KB Publikováno

Naše společnost dodává řadu produktů do evropských zemí. Doposud jsme s našimi zákazníky používali k zaplacení běžné bankovní převody. V důsledku epidemie koronaviru a jejího dopadu na hospodaření našich zákazníků však máme obavu, aby nedocházelo k opožděným platbám. Rádi bychom si platbu zajistili, ale nechceme se uchylovat k platbě dokumentárním akreditivem, který naši zákazníci nechtějí. Existuje pro naši situaci jiné vhodné řešení? Otakar Moťka, statutární ředitel společnosti Kavalierglass, a.s.

Obavy z nezaplacení nebo prodlev v platbách jsou v současnosti paradoxně často vyšší při obchodování v rámci Evropy než se zámořím, kde jsou zpravidla otázky zajištění platby řešeny akreditivem nebo platební zárukou. V evropském prostředí je možné využít jednoduchý a rychlý nástroj v podobě on-line portálu s názvem we.trade, s nímž naše banka spolupracuje. Jedná se o zcela nové a unikátní řešení určené firmám v ČR a většině zemí EU. Do projektu portálu jsou zapojeny tři velké české banky včetně KB.

Co tedy vlastně na we.trade probíhá?

Na portálu dochází on-line k přímému sjednání obchodu a uzavření závazné obchodní smlouvy, takzvaného smart kontraktu mezi kupujícím a prodávajícím. Obchodní partneři si rovněž určí podmínky zaplacení (např. dodání zboží je na portálu potvrzeno dopravní společností nebo kupujícím). Platbu provede banka kupujícího zcela automaticky a nezávisle v okamžiku, kdy jsou splněny dohodnuté podmínky obchodu.

Účastníci obchodu mohou požádat banku kupujícího, aby zaplacení zboží prodávajícímu zaručila. To je vhodné řešení pro vaši situaci. Jako dodavatel máte platbu garantovánu bankou, která ji provede při splnění podmínek transakce, zcela nezávisle na tom, zda v okamžiku splnění podmínek má kupující na účtu dostatek prostředků či nikoli. Garantovaná platba má ze strany banky charakter neodvolatelného závazku, obdobně jako je tomu u již zmiňovaných dokumentárních akreditivů, a plně vám tak kryje riziko nezaplacení zboží.

Obchodní partneři mohou u obchodu uzavřeného prostřednictvím we.trade podrobně sledovat celý průběh zakázky, včetně dopravy a logistiky zboží (např. zajištění platby bankou odběratele, zboží je předáno k transportu, zaplaceno bankou odběratele apod.), a to odkudkoli prostřednictvím svého počítače.

Hlavními výhodami využití we.trade je tedy eliminace rizika nezaplacení a zároveň prověření vašeho obchodního partnera ze strany banky. Další výhodou je zbavení se části administrativy, jelikož veškeré úkony na portálu probíhají pouze elektronicky. We.trade za vás rovněž hlídá průběh celé transakce a zasílanými upozorněními vás informuje o změně stavu transakce. V neposlední řadě vás we.trade zcela zbavuje starostí s možnými podvodnými transakcemi, jelikož veškeré platby jsou vždy prováděny bankou, která si ověřuje čísla bankovních účtů a rovněž bonitu kupujícího, pokud garantuje zaplacení. Aplikace má plnou uživatelskou podporu ze strany našich specialistů zahraničního obchodu.

Přednosti použití we.trade jsou také na straně kupujícího. Jako hlavní bych uvedl vyšší pravděpodobnost dojednat s prodávajícím odloženou platbu, neboť tato je garantována bankou. Prodávající má v tomto případě navíc možnost nechat si přes we.trade odloženou platbu svojí bankou profinancovat. Může tedy obdržet platbu ihned, bez nutnosti čekat na zaplacení ze strany kupujícího.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2020 na straně 65.

Štítky KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.