Na viděnou, platbo!Komerční banka umí pomoct i v nečekaných situacích

Text KB Publikováno

Na základě velmi dobrých zkušeností s tímto instrumentem jsme si pro pokrytí platebních i komerčních rizik domluvili s dodavatelem zboží platbu formou dokumentárního akreditivu a na počátku jednání jsme si také vzájemně odsouhlasili jeho podmínky včetně lhůty odložené splatnosti. Možnost profinancování odložené splatnosti si dodavatel ověřil u avizující banky, náklady s tím spojené si zahrnul do kupní ceny. Nyní však dodavateli jeho domácí banka nechce či neumí profinancovat již vystavený dokumentární akreditiv s odloženou splatností, důvody blíže nespecifikovala. Dodavatel za této nové situace odmítá zboží dodat, zatímco my jej nutně potřebujeme, abychom dostáli svým závazkům vůči našim klientům.bAkreditiv je již vystavený, umíme společně beneficientovi nabídnout rychlou a jednoduchou alternativu k diskontování odložené splatnosti jeho bankou? Ing. Eva Polešáková, specialista ekonomického oddělení, Moravia Propag, s.r.o.

Pokud došlo mezi vámi, vaším dodavatelem a jeho bankou k předchozí dohodě o financování pohledávky vzniklé z dokumentárního akreditivu, není vámi uvedená situace obvyklá. Ale reálná praxe samozřejmě přináší různé nečekané situace, se kterými je nutné si poradit. Když není v tomto případě možné nalézt řešení na straně zahraniční banky vašeho dodavatele, můžete využít financování ze strany Komerční banky. Pojďme se nyní podívat, jak zmíněné financování funguje v praxi.

Platba at sight

Komerční banka je připravena – namísto platební podmínky 90 dní od data námořního konosamentu uvedené ve vystaveném dokumentárním akreditivu – jednostranně nabídnout vašemu dodavateli jako beneficientovi akreditivu proplacení hodnoty dokumentů ihned poté, co budou prezentované dokumenty akceptovány (platba at sight neboli na viděnou). Pokud bude beneficient s parametry nabídky souhlasit, nominální hodnota akceptovaných dokumentů bude v okamžiku proplacení snížena o diskont rovnající se dohodnuté diskontní sazbě v % p. a. za období počtu dnů mezi datem proplacení dokumentů at sight a datem akceptované splatnosti dle podmínek akreditivu (tj. za 90 dnů od data přepravního dokladu).

Komunikace mezi Komerční bankou a beneficientem probíhá formou autentikovaných swiftových zpráv mezi Komerční bankou a bankou beneficienta, avizující dokumentární akreditiv. Je zde tedy nutná součinnost avizující banky, o kterou by ji měl dodavatel obvyklým způsobem požádat.

Veškeré náklady spojené s touto strukturou financování odložené splatnosti nese beneficient akreditivu. Odměna Komerční banky dohodnutá ve smlouvě o vystavení akreditivu se nemění, stejně jako se nijak nemodifikuje váš závazek uhradit Komerční bance nominální hodnotu dokumentů proplacených pod dokumentárním akreditivem v době nadefinované odložené splatnosti, tj. 90 dní od data konosamentu. Transakce rovněž nemá žádný vliv na evidenci podrozvahového závazku v účetních systémech vaší firmy.

Zdroj: KB

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2020 na straně 35.

Štítky KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.