Až skončí podpůrná anabolika v podnikání...

Text David Formánek Foto Shutterstock Publikováno

…co nastane? Tuto otázku si klade řada podnikatelů či majitelů firem, které zasáhla letošní pandemie a kteří pro udržení svého byznysu využívají některé ze státních podpor. Až tato státní anabolika dojdou nebo bude jejich využívání omezeno, pak se řada firem může opět začít potýkat s existenčními problémy.

Náklady v hledáčku zájmu

Předpokládá se, že v letošním roce skončí ještě větší počet podnikatelských subjektů, než tomu bylo v doposud rekordním roce 2019, kdy bylo z obchodního rejstříku vymazáno přes 15 tisíc firem. Ne všechny skončí likvidací, ale fúzí s jinou společností, což je ta lepší varianta. Nicméně pro majitele či management firem, který se rozhodne v byznysu pokračovat, bude více než kdy jindy důležitý jeden pojem, a sice náklady.

Investujte, ale i do úspor

V mediálním prostoru rezonuje názor, že krizí je nutné „se proinvestovat“. Myslím, že toto tvrzení je nutné brát s jistou rezervou a racionálním pohledem na věc. Z nedávného průzkumu AMSP ČR pro KB sice vyplynulo, že téměř tři čtvrtiny firem plánují v horizontu jednoho roku nové investice, nicméně budou s nimi vyčkávat na následující vývoj situace.

Co ale nečeká, jsou fixní náklady, které je nutné platit bez ohledu na to, zda firma jede naplno, na půl plynu, či vůbec. Proto investice do úspor fixních nákladů, které jsou tvořeny kromě mezd zejména energiemi, dává smysl v každé době. Když jede výroba naplno a firma má spoustu zakázek, není toto téma v popředí zájmu. Možná právě teď je ale dobrá příležitost udělat si ve firemních nákladech audit.

Udržme udržitelné podnikání

V KB jsme s firmami v dobách dobrých i zlých. Naše podpora se ale dlouhodobě zaměřuje i na minimalizaci dopadu jejich byznysu na životní prostředí, tedy na udržitelné podnikání. V tomto kontextu jsme našim klientům pomohli profinancovat jejich ekologicky šetrné projekty v objemu přes 18 miliard korun. Nejde přitom pouze o úspory energie, vody, ale i o oblast odpadů. Zejména o předcházení jejich vzniku či smysluplné využití těch již existujících, tedy princip cirkularity. Odpady jsou navíc pro firmy nejen finanční zátěží, ale často i legislativním problémem.

Dobrá rada nad zlato

Jaký bude další vývoj, lze těžko predikovat. O to víc se ale můžeme soustředit na to, co jsme schopni sami ovlivnit nyní. V KB podporujeme klienty na jejich udržitelné cestě nejen z pohledu financí, byznysu, ale i dopadu na naše okolí. Tuto skutečnost podtrhuje i to, že jsme se stali první českou bankou, která je od roku 2018 součástí jednoho z hlavních světových indexů společensky odpovědných firem – FTSE4Good Index Series. Pokud tedy ve firmě diskutujete nad náklady v oblasti energetiky, obnovitelných zdrojů, případně vás zajímá možnost využít dostupných dotací, přizvěte k jednáním naše specialisty KB Advisory. Rádi se s vámi podělíme o naše zkušenosti.

Text: David Formánek

Foto: Shutterstock

Štítky KB, úspory, udržitelnost

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.