Kde získat finance nejen na inovaceBanka pomůže najít i vhodné projekty

Text KB Publikováno

Naše společnost se zabývá povrchovými úpravami odlitků zejména pro německé slévárny. V rámci dlouhodobé snahy o maximální efektivitu zvažujeme investice do inovací ve výrobním procesu, pořízení pokročilých výrobních technologií a také další snižování energetické náročnosti našeho provozu včetně technologických linek. Jaké existují v tomto směru dotační nebo jiné podpory? Může nám banka pomoci vybrat a nadefinovat vhodné projekty z našeho plánu investic a obnovy majetku? Mgr. Olga Kupec, Ph.D., majitelka a jednatelka společnosti Abydos, s.r.o.

Bilionové dotace

Také na konci programového období 2014–2020 zůstává jedním z nejatraktivnějších operačních programů pro inovativní, exportně orientované firmy OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Dotace ve firemním sektoru směřují hlavně do výzkumu a vývoje, inovací, případně jsou určeny pro projekty na zvýšení konkurenceschopnosti a projekty na výrobu a uvádění nových výrobků na trh. Vedle toho hrají významnou roli projekty úspor energie u budov i výrobních procesů. Málokdo ví, že lze získat dotaci také na výměnu vysloužilých výrobních technologií za nové. Výše dotace se obvykle pohybuje mezi 25 až 50 % podle programu a velikosti firmy (žadatele).

Kromě dotací z ESIF však existuje poměrně široká škála dalších možností, které lze pro financování projektů využít. Nová protikrizová inciativa EU s názvem Next generation EU přinese do ČR další stovky miliard korun dotací a zvýhodněných úvěrů. Společně s „klasickými“ EU dotacemi pro období 2021–2027 jde o téměř jeden bilion korun. Dalšími dotačními možnostmi jsou dotace z krajských rozpočtů nebo komunitárních programů EU.

Podporu pro nové firemní projekty hledají specialisté KB EU Point na základě znalosti a porozumění konkrétnímu záměru konkrétního klienta. Jsou schopni poradit a vysvětlit, proč a o které dotace žádat, kdy se to ještě vyplatí a kdy je lepší hledat alternativu k dotacím nebo projekt financovat zcela bez nich. Stejně tak dokáží zohlednit při návrhu řešení již běžící projekty.

Poradenství šetří peníze

Pokud nejste experty v dané oblasti, je vhodné vyhledat služby specialistů, kteří vám pomohou vyhodnotit proveditelnost a finanční návratnost projektu a šanci na získání dotace.

Díky dotačnímu poradenství budete mít přehled o všech dostupných možnostech vhodných pro vaši firmu, a to včetně analýzy přínosů jednotlivých návrhů. Je možné se tak rozhodnout, která z variant je pro vás ta nejvýhodnější. Specialisté vám následně mohou pomoci zpracovat nejen samotnou žádost o podporu, ale také vás hladce provést celým procesem administrace a realizace dotace. Novinkou je, že KB je schopna kromě dotačního poradenství zajistit i zpracování odborných energetických posudků nutných pro získání dotace na energeticky úsporný projekt. Předběžné posouzení od certifikovaného specialisty KB Advisory, s.r.o., (zda má smysl projekt začít zpracovávat) je pro klienty KB ZDARMA.

Druhou oblastí, kde KB Advisory disponuje odborným know-how, je oblast veřejných zakázek a výběrových řízení. V současné době zapojujeme do přípravy zakázek i hledisko cirkularity, tedy požadavků zadavatele na co nejnižší dopady dodaného zboží nebo služby na životní prostředí. Vždy cílíme na optimální propojení ekonomických a environmentálních hledisek a maximalizaci výsledné hodnoty pro klienta.

Zvýhodněné financování

Součástí dobrého poradenství jsou také návrhy možností financování udržitelných projektů. Firmy totiž velmi často mohou využívat speciálně zvýhodněné programy jednotlivých poskytovatelů financování, které jsou vytvořené právě pro podporu udržitelných projektů.

Vedle pomoci se získáním přímé dotace je KB připravena zajistit nebo zprostředkovat další typy podpory pro realizaci projektů s pozitivním dopadem na životní prostředí. Díky spolupráci KB s Evropskou investiční bankou tak může klient získat úvěr se zvýhodněnou úrokovou sazbou v programu EuroPremium Climate Action.

Zdroj: KB

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2020 na straně 39.

Štítky KB, Finance, Inovace

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.