ČEB: Čtvrt století spolehlivým partnerem domácích vývozců

Text ČEB Foto Shutterstock Publikováno

Nejistota v ekonomice roste, a pozornost domácích vývozců hledajících financování tedy častěji směřuje k České exportní bance (ČEB). Státem vlastněná instituce, která podporuje vývoz domácích firem do zahraničí, nyní pracuje na nových obchodních případech. ČEB je zde právě proto, aby i v nejisté době podpořila smysluplné projekty v rizikovějších teritoriích. Letos slaví pětadvacet let.

Za krize jsou komerční bankovní domy opatrnější a částečně se kvůli rostoucím rizikům stahují z trhu. I dopady pandemie se tak už propsaly do statistik poskytnutých úvěrů za celý bankovní sektor. Česká exportní banka ovšem po celou dobu podporuje české vývozce v časech dobrých i špatných.

„Nyní s českými exportéry řešíme financování jejich zahraničních zakázek v objemu několika jednotek miliard korun. Je to úplně nová poptávka, která souvisí s aktuální ekonomickou situací. Jedná se především o infrastrukturní a zemědělské projekty v jihovýchodní Asii a Africe. ČEB tak vlastně plní také určitou protikrizovou funkci,“ vysvětluje předseda představenstva banky Jaroslav Výborný.

Půjčování v časech pandemie

Ke konci září ČEB poskytla počet produktů, který odpovídá 90 procentům celoročních výsledků loňského roku. „Jde zejména o úvěrové a záruční produkty v menších objemech, které podporují české firmy při realizaci jejich vývozních zakázek a přispívají ke stabilizaci cash flow. Půjčují si firmy, které chtějí využít současné situace pro levné nákupy konkurence v zahraničí anebo které chtějí navýšit kapacity svých závodů.

Role České exportní banky ovšem není v tom, že by měla nahrazovat komerční banky na domácím trhu. Spočívá v podpoře českých exportérů v zahraničí, tak aby české firmy měly stejné možnosti financování jako jejich zahraniční konkurence. ČEB ale samu sebe ani při financování vývozu do zahraničí nechápe jako konkurenci pro komerční hráče. „Chceme komerční banky doplňovat, ne jim konkurovat. Například tak, že jsme členem klubu financujících bank anebo partnerem pro suverénní zahraniční dlužníky, kteří chtějí za protistranu státní instituci,“ vysvětluje šéf ČEB.

Podle údajů ČNB z letošního září dosáhl objem schválených žádostí o odklad splátek pro sektor nefinančních podniků v rámci moratoria zhruba 192,8 miliardy korun, což je přes 14 procent z celkového objemu úvěrového portfolia bank v tuzemsku. Dlužníci ČEB, jimiž jsou ve velké většině zahraniční státy, ovšem kvůli pandemii problémy se splácením nemají.

„Naše portfolio je odolnější ještě víc, než jsme čekali. Máme v rámci moratoria pouze dvě žádosti o odklad splátek a v obou případech šlo o dlužníky, u kterých jsme to na základě čísel předpokládali,“ dodává Jaroslav Výborný. „Naše výroční zprávy také ukazují, že od roku 2014 uzavřela banka smlouvy za zhruba 30 miliard korun, z čehož nevznikla ani jedna významnější ztráta. A pátým rokem po sobě je v zisku. Za 25 let svého fungování podpořila ČEB český vývoz financováním skoro 1900 obchodních případů v objemu 387 miliard korun do 92 zemí světa.“

Zdroj: ČEB

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2020 na straně 72-73.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.