Bankovní identita – digitální klíč, který odemkne nejen bankovní účet

Text David Formánek Foto Shutterstock Publikováno

S touto technologickou vychytávkou vplul do roku 2021 tuzemský bankovní svět. Některé banky ji začaly nabízet svým klientům – občanům, firmám i veřejné správě. Komerční banka je od konce února mezi nimi. A jako u každé novinky, vyrojila se kolem spousta otázek. Co to obnáší? Jak ji získám? A je to bezpečné?

Digitální občanka

Elektronická identita je vlastně jakousi formou digitálního občanského průkazu a zdrojem osobních údajů, jimiž lze prokazovat svoji totožnost v digitálním prostředí. Tím, že banky chrání nejen peníze svých klientů, ale i jejich identitu, mohou se díky přijatým legislativním úpravám stát poskytovatelem této elektronické identity v souladu se zákonem o elektronické identifikaci. Tedy za předpokladu, že jejich technické řešení vyhoví náročné akreditaci Ministerstva vnitra.

Prokazování identity pak probíhá stejně jako přihlašování do internetového bankovnictví. V Komerční bance se jedná o Bankovní identitu KB (s ověřením např. KB Klíčem). Neplatíte za to nic navíc a banka zaručuje naprostou bezpečnost.

Zjednoduší komunikaci i se státní správou

Pomocí bankovní identity mohou klienti kvalifikovaných bank včetně KB využívat Portál občana se všemi jeho službami. Kromě elektronické komunikace s úřady státní správy mohou takto podávat daňové přiznání na finanční úřad, stahovat výpis z trestního rejstříku, z živnostenského rejstříku, nahlédnout do bodového hodnocení řidiče, podat žádost o využití údajů z Registru obyvatel nebo získat recept na léky z aplikace eRecept. Jsem přesvědčen, že díky vysokému počtu uživatelů elektronického bankovnictví, kterých je v Česku na 5,5 milionu, bude i stát v tomto ohledu motivován k dalšímu rozvoji e-governmentu.

Historická příležitost pro soukromé společnosti

Troufám si říci, že stejnou a možná větší příležitostí je bankovní identita pro soukromé společnosti. Ty mohou nabízet čerpání svých online služeb milionům klientů najednou s jistotou, že vědí, s kým jednají. Jedná se zejména o distributory plynu, elektřiny, telekomunikační společnosti atd. Tedy tam, kde na základě ověření lze uzavírat smlouvy či provádět změny v rámci využívaných služeb či tarifů.

Další využití bankovní identity se nabízí např. v rámci e-shopů či samoobslužných portálů spojených s potřebou ověřování klientů.

Informace o vás jako v trezoru

S bankovní identitou jsou vaše přihlašovací a bezpečnostní údaje nadále bankou spolehlivě chráněny. Bez vašeho výslovného souhlasu je nikomu nesmí předat, musí vás předem informovat o předávaném rozsahu a podobně. A jinak je to stejné, jako když se přihlašujete na svůj bankovní účet. I zde budete co nejvíc obezřetní, tedy pokud byste měli nějakou pochybnost, jste to vy, kdo proces přihlášení nemusí dokončit.

Text: David Formánek

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2021 na straně 37.

Štítky digitalizace, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.