Komerční banka zrychlila odesílání SEPA a zahraničních platebZa rychlou platbu neplatíte nic navíc

Text KB Publikováno

Velmi často platíme našim obchodním partnerům v zahraničí a rychlost zpracování plateb je pro nás hodně důležitá. Našimi obchodními partnery ze strany dodavatelů jsou jak tuzemské, tak i zahraniční hutní společnosti sídlící v České republice, Polsku, Slovensku, Maďarsku, Slovinsku a Itálii. Zaznamenali jsme, že Komerční banka zrychlila zpracování SEPA a zahraničních plateb. Je toto zrychlení zpoplatněno a změnilo se něco v zadávání plateb? Jaké jsou podmínky pro zadání platby, aby byla platba zpracovaná rychleji, a kdy ji teď náš obchodní partner obdrží? Zdeněk Břečka, spolumajitel a člen správní rady společnosti Britterm a.s.

Odpovídá Bronislav Číž, vedoucí platebních produktů KB

I bankovní služby se zrychlují

Ano, Komerční banka zrychlila zpracování SEPA i zahraničních plateb. Vše se neustále zrychluje, což platí i pro bankovní služby. V červnu 2020 jsme zrychlili odesílání běžných SEPA plateb (jednotná oblast pro platby v eurech), v půlce listopadu jsme zrychlili i zpracování zahraničních plateb, a to pro měny, jako jsou EUR, USD, CZK, GBP, DKK, CHF, NOK, SEK a CAD.

Zrychlené zpracování se vztahuje na všechny běžné SEPA platby a zahraniční platby pro vybrané měny zadané v pracovní dny do 11 hodin prostřednictvím internetového bankovnictví na online formulářích i prostřednictvím dávek. Zrychlení se týká i plateb zadaných na papírových formulářích přes pobočky KB.

Rychleji i bez příplatku

Možnost urgent zůstává

Za rychlejší odeslání plateb není účtován poplatek za rychlost. Za platbu zaplatíte stejnou částku, jako jste platili do doby, než bylo zavedeno rychlejší zpracování. Při vyplňování formuláře nebo importu nevolíte rychlost urgent a my i přesto pošleme platbu rychleji, a to bez poplatku za její rychlejší zpracování.

SEPA platby předáváme k dalšímu zpracování přeshraničních SEPA plateb do systému STEP přes Société Générale a do slovenských bank přes systém SIPS. Zahraniční platby jsou předány k dalšímu zpracování přeshraničních plateb do systému SWIFT a do slovenských bank přes systém SIPS. SEPA i zahraniční platby předáváme tak, aby byly připsány na účet banky příjemce v den jejich zadání, tj. ve lhůtě D+0 (den zadání musí být pracovním dnem).

I nadále můžete SEPA platby i zahraniční platby zadávat s rychlostí urgent. To zůstává beze změny a za toto zpracování je i nadále účtován poplatek. SEPA platby s rychlostí urgent můžete zadávat v pracovní dny až do 14 hodin. Zahraniční platby v CZK, DKK, CHF, NOK a SEK můžete zadávat do 13 hodin a platby v CAD, EUR, GBP a USD do 14 hodin. Takto zadané SEPA a zahraniční platby jsou připsány na účet banky příjemce rovněž v den jejich zadání, tj. ve lhůtě D+0.

Zdroj: KB

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2021 na straně 59.

Štítky KB, rychlé platby

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.