Severní Amerika v obrazu anamorfních map

Publikováno
thumbnail USA thumbnail Kanada

Po Asii a Africe je Severní Amerika třetím největším světadílem. S 565 miliony obyvatel je srovnatelná s Evropskou unií. Hospodářsky patří region k těm nejdůležitějším na světě. Spojené státy jsou největší ekonomikou na světě, když vyprodukují takřka tolik co země EU dohromady. Kanada zaujímá 11. a Mexiko 15. místo v žebříčku států podle HDP.

Jak USA, tak Kanada patří k absolutně nejvyspělejším zemím světa. Důvodů je celá řada. Oba státy disponují bohatými přírodními zdroji a zároveň jsou řídce osídlené. Světové války proběhly mimo jejich území. Tržní ekonomika a demokracie zde mají dlouhou tradici. Kladou velký důraz na výzkum a aplikaci hi-tech. Americký dolar je daleko nejvýznamnější rezervní měna, když pokrývá přes 60 % celosvětových potřeb. Na každý dolar v USA připadají dva dolary v oběhu v zahraničí. To dává USA výhodu levných půjček i možnost tištění nových bankovek s minimálním vlivem na inflaci. Prosadit se na lukrativním, ale tvrdém severoamerickém trhu není jednoduché. Výběr komodit zobrazených v mapách na následující straně ukazuje, že se zde českým vývozcům docela daří.

Anamorfní mapa - Hrubý domácí produkt / Počet obyvatel

Anamorfní mapa - Import hydraulických motorů / Import čerpadel na kapaliny

Anamorfní mapa - Import brusek / Import plaveného skla

 

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2015 na straně 40—41.

Štítky USA, Kanada

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.