I na naše chráněné dokumenty se můžete spolehnout

Text Jana Jenšíková Foto Marek Jenšík a archiv Optysu Publikováno

„Nedávno byli u nás ve firmě pracovníci kriminální policie a ukazovali mi účetní doklad s deklarovaným datem vystavení v roce 2009. Snadno jsem identifikoval, že tiskopis byl ve skutečnosti vyrobený u nás v roce 2011,“ říká Jan Vícha, jednatel moravskoslezské společnosti Optys. Ta je historicky velmi významným výrobcem dokumentů, mimo jiné příjmových a výdajových dokladů. A tak podobné případy falšování pomáhá řešit často. Ne všichni totiž vědí, že produkce v Optysu má pevný řád a systém a výroba speciálních tiskopisů (akcie, stravenky, slevové kupony, stíratelné losy…) probíhá v ceninovém režimu, který zaručuje maximální bezpečnost.

Některé hodnoty by měly zůstat zachovány

Současná doba jako by všemožnému falšování přála, začali jsme je brát jako nutné zlo, které s sebou převratný rozvoj technologií přinesl. Bránit se samozřejmě lze, ale účinná obrana je většinou hodně finančně náročná, a tak o ní běžný člověk ani firma neuvažuje. Změnit pravidla v této hře o naše jistoty se snaží Optys od loňského podzimu, kdy přišel s novinkou v podobě chráněných dokumentů.

„Dvě desetiletí sledujeme, jak pokusy o padělání ohromně narůstají. Ať už se jedná o nejrůznější smlouvy, znalecké posudky nebo třeba i vysvědčení. Proto jsme se rozhodli posílit právní jistotu i morálku ve společnosti. Vyvinuli jsme know-how umožňující podle mého názoru všem občanům republiky využít produkty s ochrannými prvky, které byly dosud pro většinu z nás nedostupné a disponovaly jimi výhradně ceniny jako třeba bankovky, akcie nebo stravenky. Řekli jsme si, že výsledný produkt musí poskytovat maximální možnou ochranu, a přitom jej klient snadno objedná na internetu a bude pro něj cenově dostupný,“ zdůrazňuje jednatel jedné z největších polygrafických firem v České republice, která je jednou z mála, jež zůstaly v českých rukou, a ukazuje mi přitom sadu chráněných dokumentů.

Beru do ruky bianco A4 tiskopisy chráněného dokumentu ze speciálního bezpečnostního papíru. Mají dvoutónový vodoznak, speciální neviditelné ochranné prvky a také speciální číselnou řadu. Zabezpečení dokumentu lze zvýšit hologramem jak pro notáře, advokáta či soudního znalce, který může být i personalizovaný. Ten se nalepí na papír a nelze jej sejmout, aniž by se poškodil. Všech sto listů dokumentů v sadě má unikátní desetimístné číslování, a jak mě Jan Vícha ujišťuje, v Optysu velmi pečlivě evidují, komu a kolik takových dokumentů dodali. Na první pohled to vypadá složitě, ovšem podobnou sadu si můžete velmi lehce objednat na www.chranenydokument.cz za tři sta padesát korun včetně DPH a u sady dvaceti listů jen za 89 korun. Dvacet personalizovaných hologramů vás k tomu přijde na sto třicet korun.

Hologramy se vyrábějí ve spolupráci s přerovskou firmou Filák, která se jako jedna z mála specializuje na vývoj hologramů a holografických strojů (pozn. red.: viz rozhovor v TN 6/2013). „Jsme připraveni vyrobit jakýkoli hologram na zakázku. V poslední době zjišťujeme, že vedle ochrany plní hologramy také výraznou designovou a marketingovou roli. Jsou známkou vysoko nastavené laťky firemní identity a například v Rusku, kam mnoho našich produktů dodáváme, je teď vlastní hologram vyloženě in,“ tvrdí Jan Vícha s tím, že doba masivnějšího využívání hologramů v Česku teprve přijde.

O krok napřed

Stejně jsou v Optysu schopni vyrobit také speciální dokument na míru. Kombinací různých tiskových technologií a dokončovacích prací je zaručena jeho unikátnost na trhu. „Například vloni jsme se zabývali vývojem ochranného prvku, který je na eurobankovkách, tzv. iridiscentním tiskem, což je laicky řečeno duhově proměnitelný barevný proužek. V Evropě to dosud uměla jediná firma. Nám trvalo celý rok, než jsme se to naučili, ale dnes už mohu říct, že Optys tuto technologii umí také,“ usmívá se Jan Vícha a doplňuje, že technologii vyvíjeli především pro výrobu stravenek, jichž tisknou velké množství. S iridiscentním proužkem originály od případných falzifikátů rozpozná i laik.

„Jsme soukromý subjekt, takže kdybychom neustále neinovovali, neměli bychom šanci přežít. Jen v posledních třech letech jsme dali například do velkých strojních a stavebních investic 160 milionů korun. Postupně jsme se z Opavy přestěhovali do deset kilometrů vzdálených Dolních Životic. Nový výrobní areál nám umožnil mít všechny výrobní procesy včetně logistiky na jednom místě. To je moc důležité, a to i z hlediska bezpečnosti procesů u ceninové výroby. Spousta věcí se tak zjednodušila. A tak máme čas vymýšlet nové technologie i nové produkty,“ konstatuje jednatel.

„Dlouhé roky se věnujeme také školám. Proto jsme pro ně připravili nový výrobní výtvarný sortiment pod značkou Creative Optys, což je velmi pestrá výtvarná produkce a další výrobky určené žákům a učitelům výtvarných předmětů. Prozatím jsme je testovali ve svých prodejnách, ale letos s nimi jdeme na trh. Na vánoční trh jsme dali zkušebně 35 nových produktů a kupodivu jsme se rozloučili pouze s pěti. Tomu se říká trefa do černého,“ uzavírá Jan Vícha.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2014 na straně 54—55.

Štítky Inovace, Polygrafický průmysl, Rusko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.