Lubomír Dvořák: Buduji firmu pro své vnukyRád bych, aby zůstala světovou jedničkou

Text Věra Vortelová a Jana Jenšíková Foto Archiv společnosti Dvořák Publikováno
thumbnail Austrálie

Víte, že existují rádiově řízené sekačky na trávu, které umí „tančit“? A že je vyvíjí a vyrábí česká rodinná firma z Pohledu u Havlíčkova Brodu? „Jsme držitelem několika světových a evropských patentů v různých strojních odvětvích na dálkově řízené svahové sekačky Spider,“ říká zakladatel a ředitel společnosti Lubomír Dvořák, držitel ocenění Česká hlava 2013 a strojař tělem i duší.

Čas jsou peníze

Právě „tančící krok“, unikátní systém pojezdu, dostává sekačky z Vysočiny před světovou konkurenci. Tato technická inovace představuje pohon všech pojezdových kol směrem vpřed i vzad v kombinaci s jejich neomezeným plynulým natáčením v rozsahu 360°.

Oproti konkurenčním výrobkům se Spider pohybuje bez zbytečných otáček, což umožňuje významnou úsporu času, protože ostatní sekačky se dokáží natáčet maximálně o 180 stupňů. Na rozlehlých plochách jde ve výsledku o ušetření času v řádu hodin. „Náš žací pavouk je univerzální dálkově řízený stroj a použitý software a konstrukce zaručují vysokou produktivitu. Odborníci a lidé z praxe ho označují za revoluci v sečení a novou filozofii v úpravě terénu,“ vysvětluje majitel firmy.

Sekačka si poradí prakticky se všemi náročnými porosty, jako jsou náletové dřeviny, hustý plevel či dlouhodobě nesečená tráva. Hodí se na sečení rovných terénů i na svahy se sklonem až 55 stupňů.

Baletka v komunální technice uspěla i u protinožců

Výrobek je bezkonkurenční nejen svou inovativní konstrukcí a použitými technologiemi, ale například také nízkonákladovým provozem s využitím benzinového nebo dieselového motoru za minimálních emisí, kvalitou zástřihu porostu a dalším využitím/mulčováním posekané hmoty, bezpečností provozu i v extrémních podmínkách či vysokou produktivitou práce. Například Spider ILD 02 nahradí v praxi až patnáct pracovníků operujících s křovinořezy nebo žací rameno umístěné na traktoru.

Vynikající vlastnosti oceňují zejména zákazníci ze zemí s vysokou cenou pracovní síly, jako je Německo, Velká Británie, Itálie, Rakousko, státy Beneluxu, Spojené státy, Kanada, Japonsko, Jižní Korea, Austrálie a Nový Zéland.

„Zejména Austrálie, kam v současné době dodáváme kolem dvaceti sekaček ročně, byla pro nás velká výzva. Na náročný trh jsme si troufli, až když byla firma rozjetá a finančně stabilizovaná. Než si v běžném kontaktu přátelští a otevření Australané koupili prvního spidera, skoro čtyři roky ho testovali ve svých podmínkách, specifických především extrémními klimatickými změnami a houževnatými porosty, a konzultovali s námi své další požadavky,“ naznačuje majitel mezinárodního patentu a „otec“ spideru, kolik trpělivosti, vytrvalosti a pochopení pro požadavky klientů vyžaduje uskutečnění i sebeinovativnější myšlenky. A dodává, že do Austrálie jezdí hrozně rád.

Jak to vlastně začalo

„Prototyp ‚pavouka‘ jsem nosil v hlavě několik let. Ve volných chvílích jsem si ho kreslil doma na rýsovacím prkně a pokoušel se ho sestrojit v garáži. Současně jsem však pracoval ve stavební firmě, kterou jsme založili v devadesátých letech. Ta se naštěstí rozjela velice dobře, a tak mi umožnila věnovat prostředky do nového projektu,“ vzpomíná Lubomír Dvořák.

Novou firmu založili v roce 2004. Zlom nastal, až když v roce 2006 za průmyslový design Spideru ILD 01 obdrželi jako teprve třetí společnost z České republiky prestižní ocenění Red Dot Award. Bez pomoci profesionála, design tehdy navrhli sami se synovcem, tehdy ještě studentem techniky, a dalšími spolupracovníky.

„Tím si nás ve světě víc všimli, ale ani tak ještě nic nešlo hladce. Známí z byznysu a kamarádi mě povzbuzovali: vydrž pět let, pak se to zlomí. Na veletrzích a výstavách jsme se Spiderem ILD 01 sklízeli ocenění a respekt, jenže prodej stále nic moc. Trvalo to ne pět, ale osm let. Pomohlo nám, že ředitel britské společnosti Ransomes Jacobsen byl původní profesí technik a dokázal ocenit všechny přednosti našeho produktu. Přibyli distributoři v Německu, Španělsku, Japonsku. Do USA jsme si otevřeli dveře výstavou Louisville GIE+EXPO a založením dceřiné společnosti Slope Care LLC. Ve Spojených státech jsme založili dceřinou společnost pro trhy USA, Kanady, Brazílie a Argentiny, v níž máme zázemí pro distribuci zboží a částečnou montáž. Ale také v Británii si dodnes udržujeme poměrně silnou pozici na trhu,“ vybavuje si důležité mezníky Lubomír Dvořák.

Zároveň poukazuje na to, že se situace na trzích neustále mění a vyžaduje být ve střehu. Naráží na brexit, ale i na ochranářská opatření USA.

A co dál?

Krizi se v Pohledu dokáží postavit čelem. Díky inovativnímu přístupu společnost neohrozila ani hospodářská recese v Evropě v letech 2008 až 2009. Rok nato naopak představila na brněnském TechAgru a německém GaLaBau svůj druhý nejžádanější model, sekačku Spider MINI. V roce 2012 se společnost vybavila svařovacím robotem a dva roky poté uvedla do provozu nový montážní závod, který odpovídal zvýšení objemu produkce a rostoucímu výrobnímu portfoliu.

V současné době se zatím jen pokouší konkurovat českému spiderovi obdobnými výrobky asi 24 subjektů zejména v Německu, USA a Itálii. „Ovšem za pět let, kdy skončí platnost našeho patentu na ‚tančící krok‘, se tento vynález stane veřejně dostupným. To už musíme mít v rukávu další inovace, na nichž pracujeme průběžně od založení firmy. Proto značnou část vydělaných peněz vkládáme do vývoje nových produktů a konceptů,“ nečeká na žádný zázrak Lubomír Dvořák. Ví, že pokud chce společnost předat svým potomkům ve skvělé kondici, znamená to stále tvrdou práci.

Vzájemně výhodné partnerství

„Měli jsme a máme sice nápady a chuť vymýšlet stále něco nového, ale v začátcích jsme se potýkali s nedostatkem kapitálu. Došlo i na zástavu rodinného domu a výrobních hal. Komerční banka nás jako hlavní finanční partner provází podnikáním celých sedmadvacet let. Aktuálně připravujeme přístavbu výrobní haly a KB nám poskytuje úvěr za velmi přijatelných podmínek. Stejně profesionálně a vstřícně vystupuje i v otázce dokumentárního akreditivu pro Brazílii, jejž nyní řešíme. A vyšla nám vstříc i v nestandardní záležitosti. Před dvěma lety jsme zakoupili zchátralý novogotický zámeček Kvasetice, který rekonstruujeme na penzion pro firemní návštěvy, školicí středisko a vývojové centrum, a tuto rekonstrukci nám pomáhá úvěrem financovat. Ceníme si obrovské flexibility našeho dlouholetého partnera a ochoty poskytovat služby na míru našim potřebám,“ hodnotí letitou spolupráci s Komerční bankou majitel firmy.

Text: Věra Vortelová a Jana Jenšíková

Foto: Archiv společnosti Dvořák – svahové sekačky

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2019 na straně 30-32.

Štítky Rodinná firma, Strojírenství, Inovace, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.