Aby nezmizel úsměvČeši o krok napřed

Text Věra Vortelová Foto archiv 3D tiskárny Publikováno

Evropané z očí číst moc neumí. Proto jsou v jejich komunikaci tak důležitá nejen slova, ale i mimika obličeje. Vývojářům z malé firmy 3D tiskárna z Turnova vrtalo od loňského jara hlavou, jak se s tímto problémem v současné zarouškované době popasovat.

Společnost, která se zabývá vývojem a výrobou prototypů od miniaturních speciálních dílů až po velké odlitky, přišla se zajímavou myšlenkou vyvinout a sériově vyrábět průhledné respirátory. V současné době společnost designéra a konstruktéra Petera Knoblocha finišuje spolu s nástrojárnou v přípravách sofistikovaných forem a od února počítá s hromadnou výrobou. Kromě nemalých vlastních prostředků, které do projektu investovala, brzy získala příznivce a finanční podporovatele také v rámci crowdfundingové kampaně na Hithit. com. E-shop, na němž mezitím rozjela předprodej, se již plní objednávkami jednotlivců i firem a zdravotnických zařízení.

Perfektní ochrana, která může i slušet

Zatímco roušky mají životnost jen pár hodin, u průhledného respirátoru z Turnova je prakticky neomezená, a tak výrazně méně zatěžuje životní prostředí. „Měla by činit minimálně několik let, ale bude záležet na stylu využívání. Filtrace je v normě H13, což je o řád vyšší norma než doporučovaná FFP3. To znamená, že účinnost pro viry, pyly a prachové částice o velikosti 0,1 až 0,3 mikrometru je 99,97 procenta. Filtry lze sterilizovat buď samostatně, nebo s maskou. Pokud bude filtraci používat řemeslník v prašném prostředí, bude filtry třeba vyměnit již po týdnu. Bude-li ji někdo nosit v relativně čistém prostředí k ochraně před viry, bude dodržovat hygienická pravidla a pravidelně ji sterilizovat horkým vzduchem, mikrovlnami nebo jinou cestou, dosáhne životnost až pět týdnů,“ vysvětluje Peter Knobloch funkční parametry filtrů, které přijdou řádově jen na desítky korun.

Ochranná pomůcka, chráněná průmyslovým patentem, která funguje i na Face ID na iPhonu, je zajímavá pro širokou škálu činností a příležitostí. Hodí se jak pro zdravotníky, tak alergiky, ale i pro širokou veřejnost třeba v MHD, a to nejen během virové pandemie, ale i chřipkové epidemie. Denní kapacita výroby by měla dosáhnout kolem tisíce kusů, ale v případě zájmu ji lze navýšit na třicet i více tisíc.

Masku s filtry o vyšší účinnosti, než mají respirátory FFP3, na jejichž testování se podílela Akademie věd ČR, již ověřují v běžném provozu lékaři v několika nemocnicích, například v pražské Nemocnici Na Homolce, Na Bulovce, v Motole nebo v Liberci.

Nanotechnologie v čištění vzduchu

Moderní věda se zapsala do povědomí nejen vakcínami, respirátory a testovacími kity, ale přináší také inovativní možnosti v čistění vzduchu pomocí některých složek ultrafialového záření. „Naše firma navázala spolupráci se společností Nanočističky – Retap a chceme využít jejích znalostí v oblasti nanočištění vzduchu. Konkrétně se zabýváme tím, jak miniaturizovat technologii UV čištění vzduchu pro náš průhledný respirátor, a obejít se tak bez pevného filtračního materiálu,“ svěřuje se s úvahami o dalším vývoji majitel společnosti 3D tiskárna.

Text: Věra Vortelová

Foto: archiv 3D tiskárny

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2021 na straně 62-63.

Štítky Zdravotnická technika, 3D tisk, Inovace

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.