Tomáš Rousek: Švédové se o nás zajímají víc než dřívZkusme toho využít

Text Jana jenšíková Foto archiv CzechTrade Publikováno

„Skandinávský trh je atraktivní svou stabilitou a po Německu a Francii by měl být pro české firmy další přirozenou volbou v jejich exportních snahách. Navíc našim společnostem nahrává skutečnost, že tamní firmy opouštějí asijské dodavatele a hledají nové obchodní partnery i v našem regionu,“ tvrdí Tomáš Rousek, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade Skandinávie.

Vnímáte přímou souvislost mezi hledáním nových dodavatelských řetězců a úspěšností českých exportérů na tamních trzích? Dá se říct, že už tolik neplatí, že proniknout například na švédský trh je běh minimálně na dva tři roky?

Pokud máte produkt, který Švédové potřebují, může se stát, že se vám podaří obchodně zabodovat rychle. Švédským firmám se už skutečně nelíbí obchodovat v Asii, protože je to drahé a dodávky nejsou spolehlivé. Momentálně hledají co nejbližší evropské dodavatele například strojírenských dílů na zakázku – a česká strojařina tam má skutečně výbornou pověst. Toho bychom měli aktuálně určitě využít.

Obchod do roka a do dne

Uveďte prosím nějaký příklad, že to tak funguje.

Po covidu se nám otevřely dveře i tam, kde pro nás dříve byly zamčené. K některým skandinávským klientům jsme se prostě nedokázali dostat, a teď k nám jejich zástupci třeba na veletrhu přijdou sami a hledají, kde bychom si vzájemně mohli být užiteční.

Čítankový je úspěch kuřimské strojírenské firmy KSK Precise Motion, která vyrábí kuličkové šrouby. Do té doby, než se s podporou naší kanceláře zúčastnila v listopadu 2021 veletrhu Elmia Subcontractor v Jönköpingu, bylo pro ni Švédsko naprosto novým trhem bez jakýchkoli kontaktů a aktivit. Přímo na veletrhu se jí podařilo získat místního obchodního partnera a už za necelého půl roku generovala ve Švédsku tržby v hodnotě padesáti tisíc eur a její švédský export se neustále rozvíjí.

Švédským firmám už se nelíbí obchodovat v Asii a česká strojařina má skutečně výbornou pověst.

Na tomtéž veletrhu se vloni osobně prezentovalo v rámci expozice CzechTrade pět českých firem – Bohemia Rings, Trylak, Hanakov, MS ProTech a Rotas Strojírny. Z nich především MS ProTech a Bohemia Rings navázaly dobré kontakty, které vedou k zakázkám již v tomto roce. Rád bych zdůraznil, že CzechTrade je firmám nápomocen nejen v rámci organizace veletrhu, ale pomáhá sjednávat i navazující schůzky nebo například asistuje během jednání. Jsou klienti, jež provázíme jejich exportem na tamních trzích dlouhodobě. A když už hovořím o úspěších na veletrhu Elmia Subcontractor, rád bych připomněl, že letos se uskuteční ve dnech 14. až 16. listopadu. Za naši kancelář mohu říct, že už teď se na tuto akci těšíme.

Czech Innovation Days

Veletrhy mohou být určitě tím správným startem pro úspěšný export, pokud se na ně firma dobře připraví a dokáže je maximálně využít. Se státní podporou to jde snáz. Jmenoval byste ještě nějakou další akci určenou českým firmám, kterou jste organizovali?

Například v rámci projektů ekonomické diplomacie naše kancelář společně se Zastupitelským úřadem ČR ve Stockholmu a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR pořádá České inovační dny ve Švédsku. Vloni se jich zúčastnilo pět českých firem, které se tak představily zástupcům švédských společností a samospráv a navázaly obchodní spolupráci s novými obchodními partnery. Úspěšná byla například firma Asio New dodávající do Švédska i s pomocí CzechTrade domácí čistírny odpadních vod a především softwarová firma Unicorn, která se stala významným partnerem města Göteborg při managementu dobíjecích stanic pro elektromobily. Spravuje jich pro tamní městskou správu již několik tisíc. České inovační dny chystáme i letos, takže dostanou šanci i další české společnosti.

Zatím jsme mluvili převážně o úspěších českých strojařů nebo IT. Můžete jmenovat nějaké další zajímavé obchody, které se našim firmám ve Švédsku povedly?

Strojírenství a stavebnictví a také inovativní produkty IT jsou tradičně obory, v nichž stojí za to se o švédský trh pokusit. Ale jak se ukazuje, dá se uspět i v naprosto jiných segmentech.

Překvapením byl například úspěch českého nakladatelství Familium a jeho knížky Babičko, vyprávěj. Ve Švédsku se už tato knížka prodává a cílem je dostat ji i na další skandinávské trhy. Prosadit se na švédském trhu jsme pomohli i firmě Albi Česká republika, která zde má velmi dobře nakročeno s řadou výukových učebnic doplněných elektronickou tužkou pod názvem Kouzelné čtení.

Zodpovědnost a ohleduplnost je to, s čím se potkáváte na každém kroku.

Když jsme spolu mluvili naposledy, byl jste ve Stockholmu krátce. Po téměř třech letech už můžete říct s jistotou, co na Švédsku a Švédech nejvíc obdivujete?

Imponuje mi jejich čestnost, poctivost a nulová korupce. A to, jak pečují o svou občanskou společnost, která tam opravdu funguje. Cítí zodpovědnost sami za sebe i vůči ostatním. Zodpovědnost a ohleduplnost je to, s čím se tam potkáváte na každém kroku. A pokud mohu zmínit něco mimo byznys, naprosto mě dostalo jejich školství. Mám totiž tři děti, z nichž dvě jsme dali do švédské školy – a bylo to nejlepší rozhodnutí, které jsme s manželkou mohli udělat. Naše děti své učitele, kteří jsou jim autoritami a kamarády zároveň, milují, a do školy se každý den těší. Po tom se nám asi bude nejvíc stýskat, až ze Švédska odjedeme. 

S Tomášem Rouskem si povídala Jana Jenšíková

Foto: archiv CzechTrade

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2023 na straně 28-29.

Štítky Skandinávie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.