Virginie Lenek: Zkušený exportér je pro nás ten nejlepší klient

Text Jana Jenšíková Foto Archiv KB Publikováno

Virginie Lenek svým šarmem nezapře francouzský původ. Přišla do Komerční banky teprve nedávno a přinesla s sebou zkušenosti z exportního financování v pařížské Société Générale.

Kdo je z vašeho pohledu zkušeným exportérem, o němž hovoříte?

Z hlediska exportního financování je to především ten, kdo je obeznámen s problematikou možných variant financování exportu a jeho zajištění anebo se alespoň o financování svých vývozů více zajímá a nechá si od nás poradit, co by bylo pro něj nejvhodnější. V ideálním případě už s námi nebo se společností EGAP nějaký export úspěšně uskutečnil a je tedy již prověřeným exportérem.

Znamená to, že fungujete i jako poradci?

Hlavně u složitějších projektů a u méně zkušených firem ano. Často jezdíme přímo za klienty a vysvětlujeme jim, v čem jim můžeme být užiteční v rámci exportního financování a kde by naopak exportní financování pro ně bylo nevýhodné nebo příliš zdlouhavé a bude lepší použít jiné řešení, například akreditiv nebo odkupy pohledávek. Seznamujeme je s tím, jak vypadá celý proces financování, jaké jsou jeho jednotlivé kroky, co všechno potřebuje banka vědět, aby mohla obchod posoudit.

Určitě nelze v několika větách tuto docela složitou problematiku přiblížit. Můžete alespoň říci, kde exportní financování s exportním pojištěním nelze obvykle použít?

Je to například u vývozu služeb, zemědělských produktů nebo drobného spotřebního zboží.

A u jakých exportů je naopak vhodné?

Pro financování investičních celků včetně doprovodných služeb, dodávek investičního a strojírenského charakteru.

Co považujete za největší trumf, který máte na rozdíl od konkurence?

Máme výhodu velké banky se silným finančním zázemím. Díky zázemí celé skupiny Société Générale, která má pobočky v 76 zemích celého světa, disponujeme znalostí lokálních podmínek a kontaktů. Můžeme pro našeho klienta ověřit některé informace o jeho partnerovi přímo v terénu, zjistit, zda informace, které od něj má, jsou pravdivé nebo zda domlouvaný obchod nemá nějaký zádrhel a dává smysl v něm pokračovat. Dříve jsme tyto informace využívali pouze k vlastním účelům v rámci hodnocení daného případu, ale není důvod, abychom se o ně se svými klienty nepodělili.

To je pro naše čtenáře zcela jistě zajímavé zjištění. Řekněte mi, existuje pro firmy nějaké omezení, které může exportní financování předem vyloučit? Například, že jsou příliš malé nebo uzavíraný kontrakt nesplňuje nějakou minimální předepsanou hodnotu.

Taková omezení neexistují, ale pokud se bavíme o menších obchodech, řekněme pod jeden milion eur, je většinou vhodnější použít produkty trade finance. Jinak produkty exportního financování jsou určeny i pro menší firmy. Důležité je, aby exportér i dlužník byly finančně zdravé firmy a uzavíraný kontrakt odpovídal jejich možnostem. Osobně exportní úvěr nedoporučím, pokud uvidím, že je pro klienta naší banky nevýhodný.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2014 na straně 60.

Štítky Finance

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.