Chceme se více zaměřit na malé a střední firmy

Text Jana Jenšíková Foto Archiv HK ČR Publikováno

Prvního ledna převzal od Michala Mejstříka pomyslné žezlo předsedy Mezinárodní obchodní komory ČR Vladimír Dlouhý, který tak ve své osobě spojil ICC ČR s Hospodářskou komorou ČR. Co to přinese firmám?

Je třeba říci, že podobné spojení není ve světě výjimkou, můžeme se s ním setkat mimo jiné u našich slovenských sousedů nebo v Chorvatsku. Jak se cítíte v této dvojjediné roli?

V pozici prezidenta Hospodářské komory jsem bezmála rok, ovšem s činností Národního výboru ICC se teprve seznamuji. Propojení obou organizací mi připadá logické. Věřím, že synergie přinesou brzy efekt i našim členům a obě organizace se i díky tomu stanou atraktivní pro další. Nakonec to dokazují i příklady ze zahraničí, jak už jste zmínila.

Máte už představu o dalším směřování ICC ČR?

Profesor Mejstřík nastolil směr této národní organizaci skvěle, takže bych rád v tomto duchu pokračoval. Nakonec kontinuitu naznačuje i fakt, že zůstal v ICC ČR v pozici člena výkonné rady (Michal Mejstřík vykonával funkci předsedy po dvě volební období a stanovy už nedovolovaly, aby byl předsedou nadále – pozn. red.). Současně bych byl rád, aby byla tato organizace atraktivnější a zajímavější a podařilo se jí získat nové členy. To považuji za hlavní úkol, který máme na další období. Abychom nenabízeli pouze mezinárodní kontakty, vzdělávání a informace pro exportéry, spolupráci s MZV a HK ČR, ale abychom dokázali lépe využít naší mezinárodní pozice. V červnu pojedu na mezinárodní kongres ICC do Turína, od něhož si slibuji další podněty. Doufám, že na konci roku už budeme moci vašim čtenářům říci víc.

Je možné, že zatraktivnění činnosti, o němž hovoříte, bude zaměřeno na malé a střední firmy?

To je cíl, protože Hospodářská komora ČR sdružuje kromě většiny velkých podniků řadu menších a středních podnikatelů – těm bychom rádi služby ICC představili a nabídli. ICC ČR tak získá širší okruh možných klientů, odběratelů jejích služeb. První krok už jsme učinili nedávným sestěhováním obou organizací do jedněch prostor. Další synergie nás čekají například v publikační činnosti. Jsme teprve na začátku, uvidíme.

Kolik členů má nyní Hospodářská komora a kolik ICC ČR?

Hospodářská komora má víc než 14 tisíc členů a ICC ČR několik desítek, přibližně šedesát. Ovšem napojení má na 7500 kontaktů, příjemce svých informačních nebo vzdělávacích služeb. Tady je otázka, jak s nimi dále pracovat.

Co jim nyní v rámci ICC nabízíte?

Jsou to nejrůznější vzdělávací akce, semináře, setkání s velvyslanci, vydáváme pro ně odborné publikace. Co bych však zvlášť zdůraznil, je naše poradenství v mezinárodním obchodu, zvláště v otázkách pravidel Incoterms a podobně. Naše internetová poradna odpoví všem na základní dotazy zdarma, nerozlišujeme tu členy a nečleny. Ve složitějších případech doporučujeme další postup, kontakty na experty v daných oblastech, právníky, finanční instituce.

V čem jste například firmě naposledy pomohli?

Řešili jsme otázku nedodání vážních lístků k zásilce nákladních automobilů. Českým dodavatelům hrozilo, že nedostanou zaplaceno za celou dodávku. Naštěstí se podle pravidel Incoterms ukázalo, že chyba není na jejich straně.

Bohužel se většinou stává, že se na nás firmy obrátí, až když jim hrozí velký problém. Daleko lepší by bylo, kdyby s námi některé věci, zvláště nastavení pravidel Incoterms, konzultovaly předem. Možná by si ušetřily spoustu komplikací.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2015 na straně 72—73.

Štítky Podpora obchodu

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.