Lidskou tvořivost a zvědavost roboti nenahradí

Text Jozef Gáfrik Foto archiv Vodafone Publikováno

Nezaměstnanost je v Česku téměř nulová a lidé na trhu práce chybí. Firmy řeší tuto problematiku různě, nejednou originálně, jak to dokládá v rozhovoru i Veronika Ivanović, ředitelka lidských zdrojů ve společnosti Vodafone.

Vodafone jako telekomunikační operátor nemá problémy s náborem pracovních sil?

Přestože se obecně mluví o nedostatku odborníků, o práci u nás je trvalý zájem. Díky tomu si můžeme zaměstnance pečlivě vybírat. Dlouhodobě patříme mezi nejatraktivnější zaměstnavatele vůbec. Nedostatek uchazečů pociťujeme jen v některých úzce zaměřených profesích v oblasti informačních technologií a marketingu. Proto jsme posílili naši personální komunikaci a využíváme speciální facebookový profil Vodafone Career. Často chodíme i do škol. Přes naši nadaci podporujeme také mladé podnikatele a sociální start-upy.

Kolik lidí vlastně zaměstnáváte?

Není to malé číslo, kolem 1800. Část z nich jsou ženy na mateřské dovolené. Zároveň pro nás ještě pracují dva tisíce lidí nepřímo. Zaměstnáváme jak středoškolsky, tak vysokoškolsky vzdělané odborníky v průměrném věku okolo 35 let a snažíme se o rovnoměrné zastoupení žen a mužů ve všech věkových kategoriích.

Uplatňujete nějaké netradiční metody odměňování a benefitů?

Systém odměňování je u nás stejně pestrý jako náplň práce. Zaměstnanci mají vedle nadstandardního finančního ohodnocení k dispozici širokou nabídku benefitů. Každý rok přidáváme desítky nových podle toho, o co je zájem. Zaměstnanec může ze svého limitu čerpat příspěvky na vzdělávání, sportování, kulturu a podobně, včetně potřeb dětí. Jako zajímavost uvedu, že v sídle firmy jsme zřídili posilovnu a zaměstnancům jsme pořídili kromě jiného elektrokola pro cesty na pracovní schůzky, ale také na rekreační sportování. A pružná je u nás nejen pracovní doba, ale i pracovní místa, jestli to tak mohu říct. V centrále není nikdo připoután na jednu židli. Posadí se i s počítačem kamkoliv, kde mu to v té chvíli vyhovuje. Když zaměstnanci řeší určité projekty skupinově, mohou si sednout k sobě, což usnadňuje spolupráci.

Zaměstnáváte i studenty?

Ano, studenti mají u nás možnost různých zajímavých stáží. Dále rozvíjíme unikátní projekt objevování talentů pod anglickým názvem Discover, do kterého se mohou přihlásit jak studenti posledního ročníku vysokých škol, tak čerství absolventi. V rámci projektu jsou zařazeni na různá pracoviště podle schopností a přání, kde pak rok pracují, rozvíjí se a učí od zkušených zaměstnanců. Velmi často se mezi nimi najdou opravdové talenty, které k nám přinášejí svěží vítr.

Myslíte si, že dnešní mladí lidé mají na zaměstnavatele přehnané požadavky?

Nedávno jsme u nás zorganizovali průzkum, v němž jsme se mladých zaměstnanců ptali, co na našem podniku oceňují a co by naopak změnili. Jako velké plus vnímají pružné pracovní podmínky a otevřenou atmosféru. Oceňují také, že u nás získávají cenné mezinárodní zkušenosti. Zároveň jsou prvními kritiky nedostatečného využití moderních informačních technologií, se kterými vyrostli. E-maily jim připadají archaické, požadují spojení se spolupracovníky v reálném čase a internetové připojení ve špičkové kvalitě ze všech míst. Chtějí kreativitu a víc času na osobní život. Nelze však paušálně říct, že mají přehnané požadavky, protože doba a její rychlost je vlastně nutí mít i trochu vyšší požadavky jak na sebe, tak na okolí, nadřízené nebo kolegy. Samozřejmě je potřeba zároveň i tvrdě pracovat, aby člověk později sklízel plody vynaložené práce.

Když mluvíme o budoucnu, pokukujete i po robotech?

I když si to možná často neuvědomujeme, robotické technologie jsou s námi již mnoho let. V poslední době ovšem zažívají bouřlivý rozvoj. To se samozřejmě promítá i do fungování našeho podniku. Uvedu alespoň robotickou počítačovou automatizaci. Tato technologie už dnes efektivně uvolňuje ruce našim zaměstnancům, aby se věnovali tomu hlavnímu – zákazníkům. Není pochyb o tom, že potenciál robotů rychle poroste. V důsledku toho mnoho povolání zanikne. Tato doba však přinese i bezpočet nových příležitostí, kde my lidé využijeme naše přirozené schopnosti jako zvědavost či tvořivost. Těmi zatím nikdo žádného robota nevybavil a myslím, že se tak v dohledné době ani nestane.

Text: Jozef Gáfrik

Foto: archiv Vodafone

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2018 na straně 83.

Štítky Telekomunikace

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.