Budujeme reprezentativní český pub v Londýně

Text Jana Jenšíková Foto archiv F. Čeladníka Publikováno
thumbnail Velká Británie

Filip Čeladník odešel do Británie před osmi lety s cílem kvalifikovat se jako anglický solicitor a otevřít advokátní kancelář se sídlem v Londýně i v Praze. O tom, jak pomáhá českým firmám prosadit se na britském trhu a že s tím souvisí také budování českého pubu v Londýně, jsme s ním hovořili krátce po historickém 31. lednu.

Co nabízíte českým podnikatelům? Čeho se nyní v souvislosti s brexitem nejvíc obávají?

Mé služby zahrnují nejen poradenství ohledně anglického a českého práva, ale rovněž správu a vedení obchodních společností, účetnictví, business development a pomoc s vyjednáváním a uzavíráním obchodních transakcí. Mou snahou je být českým společnostem jediným partnerem, který nabídne komplexní služby, a tím usnadní jejich vstup na britský trh. České společnosti mají výborné produkty s potenciálem na trhu Spojeného království uspět. Na druhou stranu jim celkem pochopitelně chybí znalost odlišností tohoto trhu, vysoká jazyková úroveň a schopnost obchodního vyjednávání. A právě v těchto oblastech se snažím vypomáhat. Často jim říkám, aby se soustředily na výrobu nebo vývoj a já se postarám o vše ostatní. Největší jejich obavy souvisely s brexitem a kvůli tomu nebylo realizováno mnoho zajímavých projektů. Na druhou stranu britský trh vždy bude nesmírně atraktivní, nabízí vysokou návratnost investic a marži.

Co vás přivedlo k myšlence investovat vlastní prostředky do projektu českého pubu a restaurace v Londýně, který nesleduje výhradně jen komerční účely?

Tuto myšlenku jsem měl v hlavě několik let. Český pub navazuje na distribuční projekt Czech Beer Alliance, který zastřešuje a propaguje na trhu Spojeného království unikátní menší české pivovary. Dalším cílem je vytvořit obchodní zázemí, které sdruží české společnosti vstupující na trh UK nebo na něm již působící. Pro společnosti z oblasti interiérového designu pak vznikla možnost umístit zde své produkty, a vytvořit tak skutečný, živý showroom. Tím poskytneme komplexní asistenci na britském trhu, od právní pomoci, založení a správu společnosti přes showroom a zázemí až po pomoc s obchodem, na kterém bychom rádi spolupracovali i s britskou pobočkou CzechTrade. A konečně tím hlavním důvodem bylo, že mi v Londýně chybělo dobré české pivo a kuchyně.

Máte už pro svůj projekt vybrané místo? A jak bude koncipován?

Místo už mám, výběr správné lokality trval mnoho měsíců a další měsíce trvá složité vyjednávání o koupi vybrané nemovitosti. Jedná se o reprezentativní prostory v centru Londýna, které umožní vybudovat pub s tradičními českými prvky, kde však bude dominovat moderní design. Naším cílem je propagovat Českou republiku jako centrum nabízející kreativní a moderní řešení, což ostatně demonstrují produkty firem, s nimiž spolupracujeme.

Kdo všechno se na budování českého pubu v britské metropoli podílí?

Do projektu se zapojilo několik významných českých firem, jejichž produkty nebo technologická řešení výborně zapadají do našeho konceptu. Jedná se mimo jiné o společnosti Dřevodílo Rousínov, Mooden, LIKO-S, Jipa, Retigo, mmcité, Little Greta, Clartés Bohemia, RIM, Novosad, Sklárna Jílek a další. Významně nám pomáhá i britská pobočka agentury CzechTrade, která mimo jiné asistuje českým firmám při expanzi na britský trh.

Text: Jana Jenšíková

Foto: archiv F. Čeladníka

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2020 na straně 32.

Štítky UK

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.