Leasing, úvěr, dotace a pojištěníVše vyřídíte pod jednou střechou

Text Jana Jenšíková Foto archiv SGEF Publikováno
thumbnail Velká Británie

Leasing je dlouhodobě oblíbený nástroj financování firem, jak dokládá i průzkum AMSP ČR. To ovšem neznamená, že by si mohl dovolit „spát na vavřínech“. Podle Zdeňka Kejvala, ředitele pro strategii a marketing v SG Equipment Finance, musí reagovat na legislativní změny a stále hledat cesty, jak nabízet co nejlepší služby za odpovídající cenu.

Letošní rok přinesl nové účtování DPH v případě finančního leasingu. Pokud měl klient právo předmět odkoupit, hradil dříve DPH spolu s jednotlivými leasingovými splátkami. Jak je to po novu?

Novela zákona o DPH s platností od 1. 1. 2020 nerozlišuje, zda smlouva o finančním leasingu hovoří o povinnosti či opci na koupi. Klíčovým faktorem je ekonomický smysl transakce. Pokud nájemce po skončení leasingu získává předmět do svého vlastnictví, jedná se o dodání zboží a leasingová společnost odvádí DPH z celého objemu splátek hned na začátku smlouvy.

Co to znamená prakticky pro vaše klienty?

Jako jedna z mála společností na trhu jsme dokázali tuto úpravu využít v jejich prospěch. Nejenže mohou dále využívat finanční leasing, ale zároveň si mohou vybrat mezi navýšením volných zdrojů a menšími splátkami. Pokud se rozhodnou pro rovnoměrné rozložení úhrad částky odpovídající DPH do splátek, posílí své disponibilní zdroje. Pokud naopak upřednostní co nejnižší splátky, zaplatí danou částku v navýšené splátce, případně o ni navýší akontaci.

Podle zmíněného průzkumu málokdo ví, že produkty leasingových společností lze kombinovat s dotačními programy. Jaké jsou vaše zkušenosti?

Klienti bývají většinou mile překvapeni, když jim nabídneme zařazení do některých z programů, který jim zlevní leasing nebo úvěr. Potěší je i minimální administrativa s tím spojená, protože ji u řady z nich bereme na sebe.

Na co konkrétně vaši klienti mohou získat dotaci?

Podpory jsou zaměřeny na technologie s příznivým vlivem na životní prostředí, zaměstnanost, infrastrukturu měst a obcí, rozvoj podnikání či energetické úspory. Spolupracujeme s Evropskou investiční bankou, Rozvojovou bankou Rady Evropy a Evropským investičním fondem.

U nás jsou známé programy od ČMZRB a PGRLF. Dosáhnou vaši klienti i na jejich podporu?

Naše spolupráce s ČMZRB v rámci programu Expanze funguje na principu dvou úvěrů. Úvěr od ČMZRB s nulovým úročením může tvořit až 45 % způsobilých výdajů projektu, na zbývajících 55 % lze zažádat o komerční úvěr u nás. Speciálním produktem pro zemědělce v naší nabídce je Agroúvěr, který je kombinovatelný s PGRLF, Programem rozvoje venkova, a použít lze i Úspory energie.

Financovaný předmět je třeba vždy pojistit. Vyplatí se pojištění přes leasingovou společnost?

Dobré pojištění dělá široký rozsah rizik, vysoký limit plnění, spolehlivá asistence a odpovídající pojistné. To vše klientům zajišťujeme ve spolupráci s makléřem. U většiny pojistných programů garantujeme stálou sazbu po celou dobu financování.

Text: Jana Jenšíková

Foto: archiv SGEF

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2020 na straně 68.

Štítky Leasing, SGEF

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.