Radek Jakubský: Splnit slovo a dodržet kvalitu, to je to, co se nám vyplácíNejen v Maďarsku

Text Jana Jenšíková Foto archiv Proma Reha Publikováno
thumbnail Maďarsko

Rok 2020 byl zatím v historii české rodinné firmy Proma Reha, která začíná udávat trendy na poli zdravotnické techniky, nejúspěšnějším. Její tržby překročily hranici 322 milionů korun, což byl meziroční nárůst o desítky procent. Za tímto úspěchem stojí také posílení pozice na maďarském trhu. Právě o něm jsme si povídali s majitelem společnosti Radkem Jakubským.

Někteří z našich čtenářů si možná povzdechnou: těm se to roste, když současná pandemická situace logicky přináší vyšší investice do zdravotnictví, a to celosvětově. Byla ta vaše čísla za loňský rok tak dobrá skutečně jen v souvislosti s covidem-19?

Ta souvislost tam je, ale zdaleka to není jen díky tomu. Máme zkušenost, že například v rámci Evropské unie proudí investice do zdravotnictví každé tři roky. A tento interval vyšel právě na minulý rok. Z pohledu naší firmy je však za tím nárůstem dlouhodobé úsilí.

Například právě v Maďarsku působíme patnáct let a krůček po krůčku si tam budujeme kvalitní renomé. Hlavně tím, že jsme své výrobky vždycky dodali včas a v požadované kvalitě, ať už to byla menší či větší objednávka. O té zatím historicky největší, tedy dodávce dvou tisíc lůžek, kterou jsme realizovali vloni, jsme s maďarskou stranou vyjednávali dva roky. Tedy dávno předtím, než vypukla pandemie.

Co se dohodne, to platí

Jak probíhá takové vyjednávání s maďarskou stranou?

Řekl bych, že ve srovnání s jinými trhy, s nimiž máme zkušenost, trvá celý proces od poptávky k podepsání smlouvy dost dlouho. Když půjdu do detailů, na začátku většinou dostaneme poměrně neúplné zadání, které se postupně upravuje a zpřesňuje. A čas mezitím běží. Pak dojde k jakémusi bodu zlomu, kdy ještě než je vše upřesněno, najednou už by to maďarský klient chtěl mít dodáno. Včera bylo pozdě.

Jinak jsou Maďaři velice dobří a solidní obchodní partneři. Když něco dohodneme, tak to platí. A jsou velmi kooperativní a empatičtí. Vloni například pochopili naši situaci, když jsme se ocitli ve stavu nouze a rychle dodávali lůžka pro Správu státních hmotných rezerv s cílem vyzbrojit „první linii“ a zamezit případnému kolapsu českého zdravotnictví. Tehdy nám vyšli vstříc a dovolili o nějakou nutnou dobu odsunout dodávky k nim. Zde bych rád znovu vyzdvihl přístup velvyslanců obou zemí a maďarského ministra pro lidské zdroje.

Klíčová je maďarština a spolehlivý partner

Co vám ještě na tamním trhu pomáhá?

Naše zakázky tam narostly, až když jsme získali pro tento trh obchodníka, který mluví plynně maďarsky. Tedy odpadla jazyková bariéra, což je velice důležité, neboť starší generace, která o našich zakázkách rozhoduje, většinou moc anglicky nemluví.

Co však považuji za velké štěstí, že se nám podařilo najít skvělého maďarského partnera, společnost MEDYS INTERNATIONALE Zrt., která nás zastupuje v jednání s klientem a umí zabezpečit logistiku a servis. Bez ní bychom tak obrovskou zakázku, jako byla ta loňská, nezvládli uskutečnit. Představte si jen, jak náročné bylo dodat dvě tisícovky lůžek z našeho centrálního skladu do jednapadesáti nemocnic po celém Maďarsku a tam vše předat. A ještě jsme se přitom snažili chovat odpovědně k životnímu prostředí, když se nám podařilo opakovaně použít balicí materiál. Je rozdíl, jestli vyprodukujete 2000 kartonů, nebo pouze 700.

Z vašeho povídání cítím, že máte Maďarsko hodně rád. Jezdíte tam často?

Nyní bohužel ne, ale jezdil jsem a doufám, že zase budu. Je to nádherná a velmi pohostinná země a není divu, že je tak turisticky oblíbená. Byl jsem se často podívat i v nemocnicích a v domovech seniorů, abych měl přehled, jak to tam vypadá, jaká je úroveň zdravotnictví. Zjistil jsem, že personál má vynikající odbornou úroveň, jsou milí a vstřícní, je tam velmi čisto. Ale co se týče vybavení, tam prostor pro zlepšení je, tedy je dobře, že do něj nyní investují. A mám radost, že i naše lůžka díky svým pokročilým funkcím pomohou šetřit síly jejich zdravotníkům, kteří jsou v současnosti také přetížení.

V roce 2022 technologický skok

Vaše firma je známá tím, že máte rádi technologické vychytávky a snažíte se v tomto směru určovat trendy. Chystáte nějakou novinku?

Ano, ale nyní o tom zatím nechci mluvit, protože bychom odhalili karty konkurenci. Letos chystáme inovace výrobků, něco představíme v prvním, něco ve druhém pololetí, máme už plán. Avšak výraznou inovaci, na níž pracujeme, uvedeme až na začátku roku 2022.

I když vyrábíte z větší části pro tuzemský trh, právě Maďarsko je důkazem, jak velký je váš vývozní potenciál. Podařilo se vám vloni na poli exportu ještě něco, čím byste se chtěl pochlubit?

Poměrně výrazně jsme se posunuli v Lotyšsku. Působíme tam zhruba deset let, ale poptávka byla vždycky spíš menší. V rámci pandemie však země více investovala do modernizace svého zdravotnictví a odehrálo se tam několik větších tendrů, z nichž v několika jsme uspěli. Tedy náš export do Lotyšska se oproti minulým letům mnohonásobně zvýšil.

Text: Jana Jenšíková

Foto: archiv Proma Reha

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2021 na straně 60-61.

Štítky Zdravotnická technika, Inovace, Maďarsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.