Praha centrem malých a středních podnikůPropojila podnikatele a politiky

Text Martina Dlabajová Foto archiv Renew Europe Publikováno

Na tři listopadové dny se Praha stala dějištěm nejvýznamnější mezinárodní konference, která se zaměřuje na malé a střední podniky. Tradičně se jí účastní jejich zástupci společně s úředníky, kteří spravují pravidla pro podnikání. Letos poprvé na ni přijeli i politici. Měla jsem tu čest vést delegaci pěti poslanců Evropského parlamentu z parlamentní frakce evropských liberálů Renew Europe. SME Assembly se tak stalo jedinečnou příležitostí, jak propojit svět podnikatelů a politiků. Je to důležitý krok ke kultivaci podnikatelského prostředí, který nejde udělat bez vzájemného dialogu.

Read in English

Celoevropská konference SME Assembly má dlouholetou tradici a letos tedy zakotvila v Praze. Záštitu nad ní převzalo české předsednictví, které akci zorganizovalo společně s Evropskou komisí. Na programu byly diskuzní panely, 18 odborných workshopů a seminářů, kde vystoupilo více než 90 řečníků. Témata byla různorodá, od inovativních přístupů k financování malých a středních podniků, inovací v energetice přes bezpečnost dodavatelských řetězců, příležitosti pro tyto firmy v leteckém a kosmickém průmyslu až po potřebné dovednosti nebo nové způsoby práce.

Sama jsem měla příležitost se konference aktivně zúčastnit a vystoupila jsem hned ve třech panelech. První se věnoval rostoucímu významu kulturních a kreativních průmyslů pro evropskou ekonomiku, ve druhém panelu jsem zdůrazňovala potřebu brát ohled na malé a střední podniky ve vznikající evropské i národní legislativě a nakonec jsem jako jediný politik pronesla politické shrnutí celé konference.

Za oponou

Důležitá část celého setkání se kromě pódia a řečnických pultíků odehrávala mimo ně. Vysoce postavení úředníci, kteří pracují na nových právních předpisech, měli možnost u šálku kávy či čaje potkat konkrétního podnikatele z celé Evropy a slyšet přímo od něj, co ho v jeho podnikání aktuálně trápí a co by se mělo zlepšit. Podnikatelé mohli naopak nahlédnout pod pokličku toho, jak se v Evropě připravuje regulace, a lépe pochopit, co sami mohou udělat pro to, aby výsledná legislativa lépe odrážela jejich potřeby.

Do Prahy jsem přijela v čele pětičlenné delegace poslanců Evropského parlamentu z politické skupiny liberálů Renew Europe. Využili jsme každou minutu, abychom si mohli od podnikatelů vyslechnout, co mají na srdci a jaké jsou jejich návrhy řešení. Nejčastěji od nich zaznívalo, že podnikatelský sektor v Evropě čelí největší krizi za poslední desítky let a málokdo se odváží předpovědět, jak se bude situace v příštích měsících a letech vyvíjet. Kromě stoupajících cen za energie firmy trápí vysoká inflace a nepředvídatelné podnikatelské prostředí.

Tito podnikatelé mají také často (oprávněný) pocit, že i přesto, že jsou motorem evropské ekonomiky, legislativa tomu neodpovídá a místo aby firmám usnadňovala podnikání, jim ho naopak ztěžuje. Mluvili o tom, že nikdo od nich nemůže očekávat, že budou ochotně investovat do digitalizace a udržitelné budoucnosti naší planety, pokud netuší, zda zvládnou překonat letošní a příští rok a uspět v mezinárodní konkurenci.

A co si z konference SME Assembly a setkání s podnikateli odnáším já? Že budu ještě intenzivněji pracovat v jejich prospěch a budu vyhledávat další příležitosti pro osobní setkání a naslouchání. Jsem přesvědčená, že to je cesta k úspěchu a k tomu, že se bude v Evropě a v České republice dobře podnikat. Pokud k tomu mohu jen trochu přispět, nemohu váhat.

Text: Martina Dlabajová

Foto: archiv Renew Europe

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2022 na straně 41.

Štítky Evropa, MSP, EP

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.