Články autora: Shutterstock

Čínští výrobci: Hra o přežití začala

thumbnail

Čínské svátky nového roku jsou jakýmsi mixem mezi našimi Vánocemi a Silvestrem. Nechybí rodinné shledávání a reflexe, ale oslavy nepostrádají také hlučné petardy a ohňostroje. Pro podnikatele má však tradiční závěr starého a počátek nového roku další aspekt: před odchodem na celostátní dovolenou je potřeba zaměstnancům vyplatit tučný bonus, a především shodnout se s nimi na tom, o kolik se po návratu do práce zvýší jejich mzda.

číst celý článek

Jihovýchodní tygr sází na nejvyspělejší technologie

thumbnail

Tchaj-wan je mostem mezi Východem a Západem, bránou do Číny. Patří mezi nejbohatší ekonomiky Asie, mezi nejdůležitější hráče v oblasti informačních a komunikačních technologií, řadí se mezi dvacítku největších světových exportérů a importérů. Hlavními výhodami, které jako podnikatelé oceníte, jsou demokratické zřízení (a s ním související svoboda a vláda zákona), ochrana duševního vlastnictví, tržní ekonomika (otevřený, transparentní a konkurenceschopný trh), vysoká životní úroveň, kultivovanost a čestnost obyvatel a s tím spojené seriózní jednání. Nezanedbatelnými devízami jsou i tradice soukromého podnikání s dominujícími středními a malými podniky a příznivé investiční prostředí (daňové zvýhodnění, nízká korporátní daň i DPH), eliminace minimálního kapitálu k založení s.r.o. a podpora vědy a aplikovaného výzkumu.

číst celý článek

Tchaj-wan: Úsměv, prosím

thumbnail

Tchajwanci jsou samozřejmě mentalitou Číňané, ale v obchodě, jeho profesionalizaci i v technických oborech se podle mých zkušeností posunuli o dvacet mílových kroků dál. Jakkoli Česká republika není pro Tchaj-wan klíčovým teritoriem, reálných tchajwanských investic u nás najdeme celou řadu. Ty jsou konzistentní (technicky zaměřené) a nezřídka se vážou na sebe, což je u malých zemí velice prozíravé. A oni to vědí.

číst celý článek

České letectví může zabodovat i v Íránu

thumbnail

Mise leteckých výrobců do Íránu, které jsem měl příležitost se koncem srpna účastnit, byla pokračováním úspěšného modelu štíhlých oborových misí; proexportního nástroje, který naše ministerstva průmyslu a obchodu, zahraničí, zemědělství a obrany v posledních letech využívají. Tyto mise jsou zpravidla doprovázeny náměstkyní či náměstkem ministra, cestují linkovým spojem a vzhledem ke svému charakteru nejsou příliš úzkostlivě svázány pravidly protokolu. O to pružněji mohou v hostitelské zemi spojit oficiální setkání zástupců administrativy s představiteli firem.

Štítky letectví

číst celý článek

Nepodceňujte Španělsko! Už není v krizi

thumbnail

Španělsko nemá jen tvář ideální destinace pro plážovou či kulturně zaměřenou dovolenou; složitý vývoj v nedávných letech způsobil, že v Česku stále trpí pověstí „země v krizi“. Dlužno říci, že dnes už nezaslouženě. Ekonomika země vloni rostla nejrychleji v eurozóně a opět nabízí zajímavé vývozní i investiční příležitosti, které čeští podnikatelé bohužel zatím ne zcela doceňují.

Štítky Španělsko, Ekonomická diplomacie

číst celý článek
1 15 29 43 51 52 53 54 55 56 57

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.