Články se štítkem: Strojírenství

Aby západní firmy neslízly smetanu aneb Kam zmizeli čeští kluci zamilovaní do aut?

thumbnail

Do roku 1989 byl český průmysl bohatě saturován konstruktéry a vývojáři, z nichž řada založila a dodnes vede vlastní firmy, konkurenceschopné na světových trzích. Za pouhou generaci se situace radikálně změnila. „Naše ekonomika nemusí do budoucna zůstat v roli subdodavatele. Stačí, aby se podpora technických oborů stala klíčovým společenským tématem,“ soudí výkonný ředitel nadnárodní společnosti AUFEER DESIGN Martin Zabadal, který absolvoval Technickou univerzitu v německém Magdeburku.

Štítky Strojírenství, Německo, Design, automotive

číst celý článek

Bez vlastního produktu bychom neobstáli

thumbnail

V roce 1992 opustil Karel Matějček, absolvent Strojní fakulty VUT Brno, Teslu Lanškroun, do obýváku instaloval rýsovací prkno a na úřadech si zaregistroval konstrukční společnost. Vedoucímu konstrukce tehdejšího předního výrobce kondenzátorů a rezistorů nechybělo cenné know-how získané léty studia a praxe, ani pořádný kus odvahy udělat krok do neznáma tržní ekonomiky. A tak na chlup přesně před čtvrt stoletím vznikla rodinná firma KOMFI, která dnes patří ve svém oboru mezi evropskou i světovou špičku.

Štítky Strojírenství, Německo, Inovace

číst celý článek

Tolik zakázek jsme ještě neměliNejvětší brzdou je nouze o pracovníky

thumbnail

Překvapeně hledíme v pátek odpoledne do slévárenského provozu na řadu strojů vpravo. Všech šestnáct jich stojí. „Máme zakázky, byly by i větší, ale jedeme jen na dvě směny. Na třetí nám, jako kdekomu v okolí, chybí pracovníci,“ vysvětluje Josef Lát, spolumajitel rodinné firmy s více než osmdesátiletou tradicí. „Rádi bychom jeli na plnou kapacitu, ale i některé nástroje, například formy, musíme kvůli nedostatku personálu nakupovat z Asie, přestože máme nádhernou vlastní nástrojárnu,“ dodává.

Štítky Strojírenství, Německo

číst celý článek

Nahradíme lidské ruce roboty?

thumbnail

Nové Město nad Metují, Náchod, Čenkov, Bruntál. Body na mapě, kde ve srovnání s celostátním průměrem po léta dosahovala míra nezaměstnanosti nejvyšších hodnot. „Právě proto jsme před lety po zralé úvaze umístili do těchto lokalit naše výrobní závody. Jenže v současné době je hlad po pracovní síle i tam. V boji o ni pak vítězí velké firmy, které ji mohou lépe zaplatit. Například výrobní závod Škody Auto v Kvasinách, nacházející se v sousedním okrese Rychnov nad Kněžnou,“ říká Josef Hronovský, zakladatel a majitel stejnojmenné společnosti.

Štítky Strojírenství

číst celý článek

Nebuďme nádeníky, ale těmi, kdo udávají směr

thumbnail

Na okraji Lanškrouna, desetitisícového městečka na samé hranici Čech a Moravy v malebném kraji Podorlicka, stojí designová prosklená budova české rodinné firmy Soma. Výrobce špičkových flexotiskových strojů, které vyváží do více než padesáti zemí světa. Když vyjíždíme rovněž proskleným výtahem do patra k jejímu majiteli Ladislavu Vernerovi, obrovským showroomem pod námi zrovna prochází čínská delegace. Jak jsme se později dozvěděli, přijela na předpřejímku nového stroje Soma Flex Optima. V Somě jsou podobné zahraniční delegace téměř na denním pořádku.

Štítky Strojírenství, Inovace, Rodinná firma

číst celý článek

Průmysl 4.0 nechápeme jako strašáka, ale jako příležitost

thumbnail

České originální high-tech řešení – úspěch, nebo propadák? „To uvidíme, zatím máme od tuzemských i zahraničních zákazníků velmi kladné ohlasy. Komplexní systém měření, který by fungoval na vzdáleném připojení rychle, flexibilně, cloudově a virtualizovaně, totiž kupodivu zatím nikdo na světě nevyvinul,“ svěřil se nám po letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu, kde společnost Kinex Measuring prezentovala demoverzi svého revolučního produktu, její jednatel a spolumajitel Petr Smrž.

Štítky ICT, Strojírenství, Stavebnictví

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.