Příležitosti pro české firmy v Indonésii

Text Jaromír Dudák Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Indonésie

Energetika

Ambiciózním cílem je podíl 23 % energie z obnovitelných zdrojů v roce 2025. Nemalý podíl by měly tvořit i vodní elektrárny, tedy oblast s tradičně silným know-how českých firem. Uplatnit se mohou i solární a větrné technologie, zejména v kombinaci s ukládáním energie v bateriích. Velmi trendy je v Indonésii téma „waste to energy", tedy výroba energie z odpadu. Hlavním zdrojem elektrické energie budou i nadále tepelné elektrárny, protože země disponuje značnými zásobami relativně kvalitního uhlí. Průběžně jsou vypisovány tendry na výstavbu nových elektráren formou EPC stejně tak jako formou IPP. České firmy mohou najít uplatnění v obou těchto modelech.

Dopravní infrastruktura

Probíhá výstavba železničních a dálničních koridorů napříč ostrovem Jáva a v plánu jsou další velké projekty, z nichž se mnohé zpozdily. Aktuálně ožívá zpožděný projekt nové dopravní infrastruktury Jogdžakarty. V Jakartě byl v roce 2019 otevřen první úsek trasy metra, na který naváže další, a dokončuje se i trasa návazné příměstské nadzemní kolejové dopravy. Potřebný je rovněž systém na výběr elektronického jízdného a mýtný systém. Velké příležitosti nabízí i sektor civilního letectví, a to jak v oblasti budování letišť, tak i v dodávkách letecké techniky.

Obranný průmysl

Vláda si je vědoma relativní zaostalosti ve výzbroji indonéské armády v porovnání s nejbližšími sousedy a hodlá tento problém řešit zásadní obnovou a rozšířením armádní výzbroje a výstroje. Specifikum Indonésie spočívá ve snaze neorientovat se v dané oblasti jedním směrem, a vyhnout se tak závislosti. Zařízení české (československé) provenience má v zemi dobrý zvuk a tradici, která je spjata s dodávkami z 60. let—především letadel L-29 Delfín. Mezi perspektivní oblasti z pohledu českého obranného průmyslu patří ruční zbraně, munice, pozemní technika včetně vozidel, letecká technika (transportní a výcvikové letouny) a letištní zařízení či pokročilá elektronika.

Zdravotnictví

Velmi poddimenzované a relativně zaostalé zdravotnictví prochází v poslední dekádě značným rozvojem. Zatímco v roce 2004 bylo v zemi 1246 nemocnic, poslední dostupné údaje již hovoří o počtu 2813 nemocnic, z toho 63 % soukromých. Růst se ještě zintenzivnil po zavedení všeobecné zdravotní péče a souvisí i se stoupající životní úrovní obyvatel země. Z pohledu obchodních příležitostí je podstatné, že 80 % veškerého zdravotnického a laboratorního zařízení v Indonésii pochází z dovozu. V rámci opatření proti covidu-19 země vybudovala nové nemocniční kapacity v řádu několika tisíců lůžek. Vzhledem k tomu se intenzivně zajímá o dovoz zdravotnické techniky i o spolupráci při její výrobě.

Text: Jaromír Dudák

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2021 na straně 23.

Štítky Indonésie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.