Jak žijí německé start-upyAktuální trendy a možnosti podpory

Text Pavel Chovanec Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Německo

Digitální transformace a podpora start-upů představují – společně s odvrácením klimatické hrozby – jedno z hlavních témat německé hospodářské politiky a společenského rozvoje. Podpora nových nápadů a jejich uvádění na trh přitahuje velkou mediální pozornost a finanční zdroje nejen soukromých investorů, ale i veřejných rozpočtů.

Popularita prodává

V ukončené šesté řadě televizní show Die Höhle der Löwen, v České republice známé jako Den D, představovali každý týden zástupci start-upů před skupinou investorů svůj produkt či službu. Mezi investory vynikal šampion Formule 1 z roku 2016 a nyní venture kapitálový investor Nico Rosberg, který vlastní majetkové podíly ve dvou inovativních společnostech, a to Lilium – leteckém elektrotaxi a ChargeOne – síti dobíjecích stanic. Ačkoliv se Nico Rosberg jako investor věnuje především zelené a inovativní mobilitě, v televizní show získaly velkou pozornost dalších šesti spoluúčinkujících investorů hlavně projekty zaměřené na potraviny a potravinové doplňky pro zdravý životní styl.

Oblíbená odvětví

S potravinami souvisí i podnikání držitele ocenění Focus-Innovationspreis 2020 udělované významným německým mediálním domem Burda. Porota složená ze zástupců významných firem a osobností veřejného života, jako například spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna, letos v dubnu udělila cenu start-upu Too Good To Go. Jedná se o aplikaci určenou výrobcům a prodejcům potravin, restauracím a hotelům k nabízení přebytků, které se běžně nepodaří prodat, ale jsou nezávadné, i když překročily dobu minimální trvanlivosti. Podtitul aplikace zní „zachraň jídlo, prospěj životnímu prostředí“. Obchodní model projektu vychází z předpokladu, že jídlo, které se zlikviduje po době minimální trvanlivosti, ve skutečnosti stále zůstává nezávadné a jeho zbytečné znehodnocení poškozuje životní prostředí. Uživatelé, kteří si nainstalují aplikaci do svých mobilních telefonů, pak mohou tyto potraviny koupit za třetinovou cenu a v podstatě je zachránit před zbytečným vyhozením. Nejběžněji aplikace slouží k prodeji balíčků pečiva před koncem zavírací doby.

Kromě potravin jsou v Německu mezi venture kapitálovými investory populární i sociální sítě a aplikace zjednodušující navazování komunikace, jako například seznamky. Jednoznačně největší německou venture kapitálovou transakci loňského roku představuje akvizice americké společnosti Meet Group, která provozuje několik komunikačních a seznamovacích aplikací, dosahujících měsíčně až 2,1 miliardy kontaktů, německým koncernem NuCom Group. Po dokončení transakce v hodnotě 500 milionů dolarů se Meet Group stala součástí společnosti ParshipMeet, jejíž motto zní: „Meet. Date. Fall in Love.“ Pro srovnání: největší německo-česká technologická transakce loňského roku, akvizice softwarové společnosti Integromat mnichovským fondem Celonis, byla oceněna na hodnotu přesahující 100 milionů dolarů.

Velké exity v Německu

Ne všichni aktéři považují dosavadní stupeň německé digitální transformace a rozvoj nových odvětví za uspokojivý. Firem, které se odhodlaly k financování prostřednictvím emise akcií na frankfurtské burze, není mnoho. Mezi typickými příklady se uvádí softwarový vývojář Team Viewer, založený v Göppingenu, který se k první emisi akcií odhodlal až pod vlastnictvím britského fondu Permira v roce 2019. Hodnota společnosti při první emisi dosahovala 5,25 miliardy eur.

Dalším příkladem německého start-upu s globálními operacemi napříč čtyřiceti zeměmi, který je rovněž spojen s distribucí potravin, respektive rozvozem objednávek z restaurací, je v Berlíně založená společnost Delivery Hero. Často se tato firma označuje za tvůrce nového obchodního modelu, jako je Amazon nebo Google. Emise akcií Delivery Hero z roku 2017 představovala prakticky první emisi evropské technologické společnosti od konce finanční krize v roce 2015. Jejím prostřednictvím firma získala prostředky ve výši 450 milionů eur, hodnota firmy se při uvedení na trh blížila 4,5 miliardy eur. Po finančním skandálu firmy Wirecard zařadila od srpna 2020 frankfurtská burza společnost Delivery Hero mezi technologické společnosti indexu TecDAX.


Rozvojové agentury

Spolková země                   Centrum                Užitečný odkaz

 Hesensko                            Frankfurt                www.foundershub-mittelhessen.de  

 Severní Porýní-Vestfálsko      Düsseldorf              www.exzellenz-start-up-center.nrw


Text: Pavel Chovanec

Foto: Shutterstock

Štítky Německo, Startupy, CzechInvest

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.