Příležitosti pro české firmy ve Francii

Text Zuzana Gamrotová Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Francie

Energetika

Francie se snaží diverzifikovat svůj energetický mix a posílit rozvoj obnovitelných zdrojů energie, zejména fotovoltaické a větrné. Existuje potenciál pro dodávky dílů a zařízení solárních či větrných elektráren. V souvislosti s prodloužením životnosti nejstarších jaderných reaktorů se jejich provozovatel zavázal k rozsáhlým modernizačním pracím, aby zajistil jejich bezpečný provoz, a k zajištění bezpečné likvidace odstavených reaktorů.

Zdravotnictví a farmacie

V oblasti zdravotnictví byly oznámeny investice v rekordní výši na posílení tohoto sektoru. V plánu jsou velké stavební projekty či energetické renovace budov zdravotnických a sociálních zařízení, modernizace vybavení, investice do digitalizace ve zdravotnictví. Investuje se do nových zdravotnických technologií, inovativních léčebných postupů a zdravotnických prostředků, biotechnologií a rozvoje personalizované a participativní medicíny.

Zpracovatelský průmysl

Francie usiluje o přechod od lineární ekonomiky na cirkulární, redukci tvorby odpadů, posílení recyklace a opětovného využívání již vyrobeného a použitého zboží. Od 1. ledna letošního roku vstoupilo v platnost nařízení zákona o cirkulární ekonomice, které zakazuje plastové obaly při prodeji čerstvého ovoce nebo zeleniny o hmotnosti méně než 1,5 kg, prodej porcovaného čaje v plastových sáčcích či igelitové obaly u tištěných médií. Tyto změny představují příležitosti pro alternativní řešení k jednorázovým plastům nebo dodavatele zařízení na lepší třídění odpadu a využití energie z něj.

Civilní letecký průmysl

Aktuální výzvy v leteckém sektoru jsou spjaté s novými environmentálními normami, které vyžadují velké investice do výzkumu nových technologií a digitalizace. Francie také usiluje o zachování konkurenceschopnosti svého leteckého průmyslu v kontextu rostoucí zahraniční konkurence. Prioritou je i rozvoj nízkoemisního letectví, konektivity a autonomního řízení. S oživením letecké dopravy po pandemii rostou také objednávky nových strojů největšího evropského výrobce letadel.

ICT

Francouzský sektor informačních a komunikačních technologií zaznamenal v roce 2021 6,3% nárůst a pro rok 2022 je očekáván růst až o 7,1 %. Dynamika hospodářského oživení umožňuje investice veřejných i soukromých institucí do projektů v oblasti ICT a pokračování v digitální transformaci. Trh e-commerce tvoří 4,5 % francouzského HDP, v průběhu roku 2020 vzniklo 17 400 nových e-shopů. V roce 2020 vykázaly e-shopy působící ve Francii obrat 112 miliard eur (8,3% meziroční nárůst). Od roku 2014 se jedná dokonce o 96,5% nárůst.

Text: Zuzana Gamrotová

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2022 na straně 22.

Štítky Francie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.