Příležitosti pro české firmy v Lucembursku

Text Barbora Pláničková Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Lucembursko

Civilní letecký průmysl

Lucembursko dlouhodobě podporuje výzkum a vývoj v oblasti technologií ve vesmíru, zastřešené pod Luxembourg Space Agency a ve spolupráci s Lucemburským institutem pro vědu a technologie (LIST). Pro české firmy a akademickou sféru je tak příležitost vzájemné spolupráce.

Zdravotnictví a biotechnologie

Země výrazně rozvíjí vědu a výzkum v rámci své univerzity, nové trendy medicíny stejně jako výzkum a vývoj v oblasti biotechnologií. Spolupráce firem a výzkumu z ČR by mohla otevřít nové možnosti na akademické i firemní úrovni.

Doprava a infrastruktura

Země je závislá na pracovnících z okolních zemí, proto se potýká s velkým provozem osobních automobilů, zejména v hlavním městě. Lucemburk v současné době připravuje výraznou změnu fungování dopravy a zahájil veřejnou debatu o plánu mobility. To je příležitost i pro firmy navrhující technologie pro tzv. smart cities.

Digitalizace

Vláda je dlouhodobým podporovatelem moderních ICT a digitalizace. Na tyto projekty vyčlenila jednu třetinu prostředků také v národním plánu obnovy. Nabízejí se příležitosti ve specifických oblastech, zejména Al a digitalizaci finanční sféry. Podporu mají i start-upy.

Nanotechnologie

Lucembursko klade důraz na rozvoj moderních a high technologií.

Cirkulární ekonomika

Vládní strana Zelených usiluje o rozvoj cirkulární ekonomiky jako součásti národní strategie a zelené vládní politiky. České firmy se mohou zapojit do tohoto odvětví prostřednictvím Luxembourg Circular Business Hub.

Text: Barbora Pláničková

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2022 na straně 25.

Štítky Lucembursko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.