Priority českého předsednictví v digitální ekonomice

Text Lenka Škrábalová Foto Shutterstock Publikováno

Česká republika bude stát v čele Rady Evropské unie od 1. července 2022. Mezi prioritní témata budou patřit digitální ekonomika a podpora moderních technologií. Jsou to zásadní oblasti pro posílení vedoucí role Evropské unie v digitální transformaci, kterou Evropská komise prosazuje ve svých strategických dokumentech, jako jsou například Digitální kompas 2030: Evropské pojetí digitální dekády (2021) nebo Evropská strategie pro data (2020).

Česko prosazuje koncept otevřené strategické autonomie, který lze definovat jako asertivní jednání EU za účelem posilování strategických výrobních kapacit a odolnosti v rámci dodavatelských řetězců a který zároveň klade důraz na otevřenou spolupráci s partnery z demokratických zemí, jako jsou Izrael, Velká Británie, Spojené státy americké, Jižní Korea nebo Japonsko.

Rozvoj digitálního ekosystému

Během pandemie covidu-19 evropské podniky potvrdily, že dokážou pružně reagovat na změny, čelit krizím a nabízet klientům kvalitní digitální služby. Jako účinné se ukázalo také vytváření nových forem spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem ve vzdělávání či zdravotnictví, což přispělo k urychlení zavádění inovativních digitálních řešení. K rozvoji digitálního vnitřního trhu přispívá komunitární program Digitální Evropa, který Evropská komise schválila v roce 2021 a finančně podporuje digitální transformaci podniků například vznikem Evropských digitálních inovačních hubů nebo Testovacích a experimentálních zařízení pro umělou inteligenci, které evropským firmám nabídnou nové služby a podporu.

Vyjednávání o evropské legislativě

Česká republika se již od roku 2019 svědomitě připravuje na své předsednictví a postupně formuluje své priority, nicméně vzhledem k aktuálnímu dynamickému geopolitickému vývoji bude nutné reagovat na ruskou invazi na Ukrajinu, a to i v digitální agendě. České předsednictví se významně soustředí na oblast kybernetické bezpečnosti, kde je pro ČR zásadní podpora odolnosti evropského digitálního trhu a jeho telekomunikační infrastruktury.

V oblasti digitálního vnitřního trhu je důležitý návrh nařízení o digitálních službách, tzv. Digital Services Act (DSA), který francouzské předsednictví považuje za prioritní a chce jeho vyjednávání uzavřít. Pokud se mu to nepodaří, musí české předsednictví počítat s variantou, že bude muset dokončit jednání o podobě aktu o digitálních službách s Evropským parlamentem a Evropskou komisí.

V telekomunikacích se české předsednictví bude věnovat novým návrhům a iniciativám, jež mají podpořit rozvoj i finanční udržitelnost telekomunikačních sítí. Konkrétně bude vyjednávat o revizi směrnice o snižování nákladů na budování sítí a případně také o revizi rozhodnutí o vytvoření víceletého programu politiky rádiového spektra.

Velkou výzvou pro české předsednictví bude vyjednávání regulatorního rámce v oblasti umělé inteligence a datové ekonomiky. MPO ČR přikládá vysokou prioritu aktu o umělé inteligenci, který vyšel v dubnu minulého roku a jehož je spolugestorem. Akt představuje pravidla pro uvádění na trh a pro provoz systémů umělé inteligence. Předkládaný dokument navrhuje opatření a stanovuje povinnosti pro vývojáře, poskytovatele a uživatele systémů AI v rámci jednotného trhu EU. V Česku funguje řada inovativních start-upů a firem specializujících se na umělou inteligenci. Národní strategie umělé inteligence z května 2019 pak stanovuje priority rozvoje této oblasti v ČR. Bude proto důležité najít v rámci vyjednávání rovnováhu mezi regulací a podporou inovací v EU.

V únoru tohoto roku byl vydán akt o datech, který se zaměřil na opatření, která mají podpořit sdílení dat v ekonomice (tzv. B2B, B2C a B2G), zlepšit dostupnost dat v cloudu a dat generovaných stroji. Česká republika podporuje volné datové toky (i s mimoevropskými partnery) a staví se proti nadměrné regulaci a zátěži zejména malých a středních podniků a start-upů. Tento akt o datech (Data Act) doplňuje návrh nařízení o správě údajů, tzv. Data Governance Act, který bude schválen za francouzského předsednictví.

V neposlední řadě se za českého předsednictví také očekávají nelegislativní aktivity digitální agendy EU s přesahem na mezinárodní spolupráci, jako jsou digitální partnerství s Asií a transatlantická spolupráce (výstupy jednání EUUSA – Trade and Technology Council). Ve dnech od 26. září do 24. října 2022 se uskuteční Konference vládních zmocněnců Mezinárodní telekomunikační unie (ITU), na níž bude české předsednictví zajišťovat unijní koordinaci.

Česká republika bude také hostit své partnery na konferenci na vysoké úrovni k digitálním tématům, která se uskuteční ve dnech 3. až 4. listopadu 2022 v Praze a na kterou budou pozváni zástupci Evropské komise, hospodářských a sociálních partnerů, členských zemí EU a odborná veřejnost.

Text: Lenka Škrábalová

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 2 / 2022 na straně 59.

Štítky CZ PRES 2022

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.