Články se štítkem: CZ PRES 2022

Ukrajina, dekarbonizace, sílící protekcionismus:Česká republika přebírá předsednictví EU v čase plném výzev

thumbnail

Zatímco české předsednictví v roce 2009 si pamatujeme jako předsednictví plynové krize, jejíž ukončení pomohl dojednat český premiér Mirek Topolánek, předsednictví v roce 2022 zásadně ovlivní ještě významnější krize ve východoevropském regionu: ruská invaze na Ukrajinu. Ta bude mít, vedle humanitárních dopadů, také nezanedbatelné dopady na evropský průmysl a obchod. Firmy, které dosud vyvážely do Ruska a na Ukrajinu, hledají po invazi nová odbytiště, cena pohonných hmot a dalších (nejen) energetických surovin roste do rekordních výšin a Evropa přehodnocuje své plány využití (z velké části) ruského plynu jakožto přechodového zdroje energie při dekarbonizaci svého průmyslu.

Štítky CZ PRES 2022

číst celý článek

Priority českého předsednictví v digitální ekonomice

Česká republika bude stát v čele Rady Evropské unie od 1. července 2022. Mezi prioritní témata budou patřit digitální ekonomika a podpora moderních technologií. Jsou to zásadní oblasti pro posílení vedoucí role Evropské unie v digitální transformaci, kterou Evropská komise prosazuje ve svých strategických dokumentech, jako jsou například Digitální kompas 2030: Evropské pojetí digitální dekády (2021) nebo Evropská strategie pro data (2020).

Štítky CZ PRES 2022

číst celý článek

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.