Nigérie: Země pro obchod jako stvořená

Text Štěpán C. Beneš Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Nigérie

Na rozdíl od jiných států regionu má Nigérie hlavně díky těžbě ropy hodně peněz. Navíc jde o zemi čistě proimportní – dováží téměř všechno. To je asi nejpádnějším důvodem, proč se sem pokusit expandovat. Trh není ještě zdaleka saturovaný a nepanuje na něm zatím velká konkurence.

S přibližně 200 miliony obyvatel je Nigérie nejlidnatější africkou zemí. Z byznysového hlediska se všechno podstatné odehrává v největším městě Lagosu, na který připadá přes 95 % veškerého obchodu v zemi. Lagos je podnikatelský hub pro celý region, sjíždí se sem obchodníci z Ghany, Kamerunu či Beninu. Tvoří tak zhruba 60 % celkového obchodního obratu celé západní Afriky.

Obrovskou příležitostí je trh s ropou a zemním plynem. Zahraniční kancelář CzechTrade v Lagosu nedávno pomáhala českým subjektům dostat do Nigérie armatury. Bylo to o to složitější, že na tamní trh obtížně pronikají i takoví giganti jako Shell, kteří většinou nakupují centrálně. Dalšími perspektivními obory jsou zemědělství a zemědělská technika nebo naopak luxusní značkové zboží typu křišťálu nebo skla. Úspěšně expandovat ale můžete víceméně v kterémkoli odvětví – trh je obrovský, poptávka roste a konkurence je stále relativně malá.

Pozor na moderní komunikační technologie

Pokud chtějí české firmy v Nigérii uspět, radil bych nepoužívat Google nebo oficiální zdroje a upřednostnit osobní kontakty. Když hledáte určitý typ firmy, raději vyhledejte někoho známého a zajímejte se o jeho zkušenosti. Pokud si někoho najdete na Googlu a neznáte ho a ten vás vyzve, ať mu pošlete oficiální e-mail – pravděpodobně si nikdo vaše sdělení nepřečte. Vyhledávejte vždy top manažery nebo majitele.

Všechno pečlivě prověřujte: osobně zajeďte do firmy, podívejte se, co opravdu dělají, co mají a nemají, jak fungují. Tyto služby standardně nabízí naše kancelář CzechTrade. Když se jako firma rozhodnete vydat do Nigérie, pomůžeme vám nejen otevřít ty správné dveře, ale také odbourat spoustu neefektivit a vyhnout se nejistým krokům. Jedná se třeba o prověření potenciálních partnerů nebo jiných firem, účast na veletrzích apod.

Strach má velké oči

V otázce bezpečnosti nepodléhejte všeobecně rozšířeným klišé. V českých médiích se Nigérie většinou zmiňuje v souvislosti s brutalitami, které na severu země páchá Boko Haram. Realita je však trochu odlišná. V jiných částech země se dá vést normální život a na trhu působí mnoho evropských firem. Důkazem je i úspěch řady českých subjektů. Například firma Czech Blades z Jevíčka exportuje 70 % své produkce, z toho velká část směřuje právě do Nigérie. V Lagosu pro ně pracuje místní distributor a na trhu jsou velmi dobře etablováni. Jejich značka tam má stejný zvuk jako Gillette v Česku. Dobře zavedené jsou i další naše společnosti. Třeba české zbrojovky, Aero Vodochody nebo Škoda, která má v Nigérii partnera. Před dvěma lety se s asistencí CzechTradu na trhu pevně uchytila společnost Hamé. Potravinářství totiž v mnohamilionové zemi patří mezi perspektivní exportní obory. Evergreenem mezi našimi vývozci do subsaharské Afriky zůstávají firmy Veba Broumov nebo Tonak, obě s léty prověřenými produkty a pevnými pozicemi na afrických trzích.

Text: Štěpán C. Beneš

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2019 na straně 36-37.

Štítky Afrika, Nigérie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.