Španělsku se daří!A zájem o něj roste

Text Karel Zděnovec Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Španělsko

Náš vzájemný obchod se Španělskem v posledních letech utěšeně roste. Zemi se ekonomicky daří, a proto stoupá i zájem našich obchodníků, vývozců a investorů, kteří tuto zemi znovu objevují a zjišťují, že nabízí velmi zajímavý potenciál.

Španělsko není jen krásná turistická země s kouzelným pobřežím u Středozemního moře a trochu divočejším u Atlantiku, v létě velmi horkým klimatem a velkou vášní pro koridu či fotbal. Je sice poznamenaná poslední krizí, ale o to rychleji se zotavuje. Je přívětivá k moderním technologiím a trendům, snaží se modernizovat svůj funkční průmysl a stoupá zde poptávka v tradičních i nových oborech. To všechno znamená nové možnosti. Ač na první pohled vzdálenější než většina zemí EU, přesto je jedním z nejdůležitějších trhů pro naše exportéry, dokonce devátým největším. Loni náš vývoz hravě překonal hranici 5 miliard eur a celkový obrat překročil 8 miliard eur.

Příležitostí v zemi, se kterou slavíme sto let vzájemných diplomatických vztahů, najdeme řadu, od automobilového průmyslu a jeho komponent, zpracovatelského, zejména potravinářského (např. výrobní linky, ale též alternativní, dietní, bezlepkové, zdravé a bio potraviny) přes chemický průmysl, zdravotnictví, ICT a strojírenství. Růst životní úrovně se odráží v sílící vnitřní poptávce. Velmi zajímavá je proto oblast služeb a perspektivní jsou logistické služby a centra, pohostinství, zábavní průmysl, volnočasové aktivity, sport a zdraví (preventivní medicína, městské fitness parky, wellness centra). V energetice skýtá možnosti velký boom v oblasti větrných a solárních elektráren, největší rozvoj však čeká biomasu a biopaliva, kdy například v oblasti biomasy se ve Španělsku realizuje mnoho projektů týkajících se využití reziduí vzniklých zpracováním olivového oleje, rýže, mandlí apod.

Mobilita a věda v 21. století

Španělský strategický plán pro infrastrukturu počítá s významnými investicemi do železnic. Část je určena na modernizaci železničních stanic a stávajících železničních tratí a do telekomunikační sítě založené na optických vláknech. Kromě železnic se počítá se zkvalitňováním infrastruktury silnic, kde se Španělé chtějí zaměřit zejména na zlepšení a zvýšení bezpečnosti dálnic. V letecké infrastruktuře půjde nejvíce investic do terminálů a na bezpečnost a navigaci. Rozvoj ICT ve Španělsku vyvolává nárůst poptávky po nových produktech a centrech těchto služeb. Zvláštní pozornost státu i široké veřejnosti je věnována péči o životní prostředí. Vítána je spolupráce zejména v oblasti analytiky vody, půdy a odpadů, v geofyzice a geotechnologiích či konzultačních službách.

Dalšímu rozvoji spolupráce se snaží věnovat jak velvyslanectví ve spolupráci s kanceláří agentury CzechTrade v Madridu, tak rovněž naše ministerstvo. I díky této spolupráci proběhla v červnu 2019 velmi úspěšná pracovní cesta náměstka ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Bärtla do Madridu. Jednal mimo jiné o podpoře pro umístění Centre of Excellence pro umělou inteligenci v ČR a v této souvislosti tlumočil nabídku spolupráce v dané oblasti pro španělské firmy, vědce a další subjekty. Svým partnerům také objasnil české pozice v otázkách vnitřního trhu EU. Důležitou součástí byla diskuze o podpoře kvalitních a dlouhodobých investic do výroby či služeb s vysokou přidanou hodnotou v obou zemích a na půdě české ambasády v Madridu proběhlo též setkání se zástupci deseti oceněných španělských investorů v ČR. Podobným akcím, spojeným s podnikatelskou misí, by se MPO rádo věnovalo i v budoucnu.

Baskicko na výsluní

V nejbližším období bude v našem společném hledáčku mimo jiné Baskicko. Spolupráci s tímto autonomním regionem, který patří mezi hospodářsky nejrozvinutější a má strukturu průmyslu velmi podobnou ČR, se tradičně věnuje také MSV Brno, kde bude kromě BasqueTrade zastoupeno nejméně šest vystavovatelů, včetně Klastru mobility a logistiky (www.mlcluster.com ).

Ve dnech 30. a 31. října 2019 se pak uskuteční v Bilbau projekt ekonomické diplomacie zaměřený na technologie a příležitosti v sektoru smart cities. Hlavním cílem akce bude výměna zkušeností a navázání kontaktů mezi českými a španělskými firmami, institucemi, městy a kraji v oblasti rozvoje technologií a chytrých řešení pro města, zejména v městské dopravě, energetice a zavádění moderních informačních a komunikačních technologií. Akci organizuje Velvyslanectví ČR v Madridu ve spolupráci s madridským zastoupením agentury CzechTrade a Českým centrem. Baskickým partnerem je vládní agentura BasqueTrade. Další informace najdete na stránkách Velvyslanectví ČR v Madridu a madridské zahraniční kanceláře CzechTrade.

Na konec listopadu plánujeme přijmout návštěvu oficiální delegace z Baskicka za účasti náměstka pro průmysl z odboru ekonomického rozvoje a infrastruktury autonomní vlády regionu Baskicko Javiera Zarraonandia Zuloaga. Ten má na starosti oblast inovací, technologií, internacionalizace, průmyslové politiky, energetiky, informačních a znalostních společností, prvovýroby, potravinářství, rozvoje venkova a lesních oblastí, zemědělského výzkumu, silniční a železniční sítě a dopravy a letišť. Členkou delegace bude i generální ředitelka baskické agentury pro internacionalizaci Basque Trade & Investment – BTI Maria Ainhoa Ondarzabal Izaguirre.Text: Karel Zděnovec

Věříme, že se naše vzájemné obchodní aktivity se Španělskem budou dále rozvíjet.

Text: Karel Zděnovec

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2019 na straně 76-77.

Štítky Španělsko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.