Příležitosti pro české firmy v Austrálii

Text Alice Fibigrová Foto Jana Pešavová Publikováno
thumbnail Austrálie

Vodohospodářství a odpady

Austrálie má vzhledem k nedostatečným vodním zdrojům v některých částech kontinentu dobře rozvinutou vodohospodářskou strukturu. Hlavními výzvami, jimž australští vodohospodáři čelí, jsou rostoucí poptávka, klimatické změny a populační růst. Země buduje zavlažovací systémy, přehrady, odsolovací zařízení, modernizuje a rozšiřuje infrastrukturu, zapojuje nové technologie. To vše pro zajištění dostatečného množství vody. Odpadní průmysl zůstává sektorem vyžadujícím dlouhodobé a konstruktivní řešení. Austrálie vloni vydala národní strategii ke zpracování odpadů National Waste Policy, která si klade za cíl omezení produkce odpadů na jednoho obyvatele o desetinu. Ambiciózní je také snaha o recyklaci až 80 % veškerých odpadů do roku 2030. Nyní je recyklováno 58 %. Příležitosti pro české firmy jsou v dodávkách vodních turbín, čerpadel, měřicích zařízení, zařízení pro potrubí nebo na poli chytrých řešení a inženýrských a technických služeb.

Zemědělství a potravinářství

Australská zemědělská produkce i potraviny jsou kvalitní a mají ve světě skvělou pověst. Celé dvě třetiny výroby jdou na vývoz, především obilí, víno, maso, mořské plody, mléko a mléčné výrobky. Importují se zejména nápoje a sirupy, cukrovinky, tuky a oleje. Na místním trhu je silná poptávka po evropských potravinách. České firmy dlouhodobě spolupracují s místními společnostmi na vývoji nových zemědělských strojů. Potenciál je v dovozu zemědělských strojů a strojů pro zpracovatelský průmysl — balicích, zátkovacích a etiketovacích linek.

Důlní, těžební a ropný průmysl

Austrálie je významným exportérem řady nerostných surovin — bauxitu, železné rudy, hliníku, zlata, stříbra, uhlí, niklu, zemního plynu a surové ropy. V současné době vzhledem k nižším cenám komodit na světových trzích je již těžební průmysl za fází boomu, nicméně podle odhadů by měl do roku 2020 stoupat, a to o 6 % ročně. V roce 2020 by měla být Austrálie předním vývozcem zkapalněného zemního plynu. Exportní příležitosti jsou ve vývozu čerpadel, laboratorních přístrojů, nakládacích a vykládacích zařízení, jeřábů, třídicích linek, generátorů či zařízení pro potrubí.

Doprava

České letectví má v Austrálii dlouhodobě dobré jméno a na trhu úspěšně působí několik tuzemských značek. Trh neustále roste, především v kategorii sportovních letadel a ultralightů. Oblíbené jsou letouny pro rekreační létání. V zemi působí jen jediný místní výrobce, proto je Austrálie závislá na dovozu. Příležitosti se nabízejí v oblasti výroby komponentů letadel, zařízení letišť, výcviku, poskytování služeb a údržby. Austrálie je lídrem v nákladní železniční přepravě, má sedmou nejdelší železniční síť na světě o délce 40 tisíc kilometrů. Většinu infrastruktury vlastní vláda, dopravu zajišťují soukromníci. Do roku 2030 se očekává nárůst objemu nákladní železniční dopravy na dvojnásobek a trojnásobek do roku 2050. Australané vítají nové technologie, jakými jsou vlaky bez strojvedoucích, nové druhy oceli pro železnici, vyšší nápravovou nosnost nebo zvýšenou bezpečnost. Města Sydney, Canberra, Perth a Hobart jsou v různých stadiích realizace tramvajových linek.

Text: Alice Fibigrová

Foto: Jana Pešavová

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 5 / 2019 na straně 20.

Štítky Austrálie

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.