Příležitosti pro české firmy v Irské republice

Text Jiří Dorňák Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Irsko

Automobilový průmysl

K trvale vysokému podílu vývozu osobních automobilu do Irské republiky se v posledních letech přidává i solidní růst podílu vývozu traktorů. Tato kategorie zemědělských strojů a jejich součástí patří mezi zajímavé obchodní příležitosti.

Vodohospodářství

Vzhledem ke špatnému stavu vodovodní soustavy v Irsku a potřebě její obnovy je tento sektor jednou z hlavních exportních příležitostí, zejména v oblasti rekonstrukce sítě odpadních vod, čištění odpadních vod, správy vodních sítí a potrubí a protipovodňových zábran.

Energetika a obnovitelné zdroje

Irsko má stále malý podíl OZE na celkové produkci energie, takže se dá předpokládat, že poptávka po zařízeních na výrobu obnovitelných zdrojů, včetně zařízení na zpracování biomasy, resp. dovozu biomasy jako takové, poroste. V souvislosti s ochranou životního prostředí a realizací klimatického akčního plánu vzroste poptávka po technologiích vedoucích k úsporám energie a vyšší energetické účinnosti.

Zdravotnictví

Trvalý zájem je o lékařské a farmaceutické produkty, i tato položka ve vývozu ČR do Irska systematicky roste.

Potravinářský průmysl

Vedle cukru, jehož celkový dovoz do Irska se za poslední roky téměř zdvojnásobil a stejně vzrostl i vývoz této komodity z ČR, patří mezi nadějné oblasti českého vývozu „poctivé pivo" (craft beer), většinou z produkce malých a středně velkých pivovaru. Šanci mají i dodávky potravinářských technologií.

Text: Jiří Dorňák

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2020 na straně 23.

Štítky Irská republika

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.