Příležitosti pro české firmy ve Spojených státech amerických

Text Tým MPO Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail USA

Letecký průmysl

Letecký průmysl je zasažen pandemií velmi tvrdě, ale i když nedojde k nárůstu počtu letadel, příležitosti budou stále spočívat v oblasti modernizace a výměně jejich částí. Růst lze očekávat především na trhu bezpilotních letadel (dronů). České společnosti mají možnost uplatnit se zejména v rámci dodavatelských řetězců, a v první řadě pak s inovativními a jedinečnými řešeními spojenými s materiálovým inženýrstvím, sofistikovanou avionikou, umělou inteligencí ad.

Doprava a infrastruktura

Trendem je vývoj nových vozidel na alternativní pohony s odpovídající infrastrukturou. I když může dojít ke zpomalení vývoje, hlavními oblastmi investic budou autonomní řízení, elektromobilita, technologie infotainmentu, jakož i obnova běžných výrobních zařízení. Na dodávky dílů mají největší šance firmy, které jsou již součástí dodavatelských řetězců, s referencemi od německých, korejských či japonských odběratelů. Perspektivní je tento trh pro softwarové firmy z oboru umělé inteligence a elektromobility.

Důlní, těžební a ropný průmysl

Těžba ropy i zemního plynu atakovala v minulých letech díky tzv. břidlicové revoluci historické rekordy. Nyní kromě propadu ekonomiky vlivem koronavirové pandemie negativně působí i strmý pád cen ropy. Těžba v nekonvenčních horninách přináší kromě klasických exportních příležitostí (výrobky ze železa a oceli apod.) i příležitosti v oblasti technologií.

Zdravotnictví a farmacie

Koronavirová krize i přes technologickou vůdčí pozici USA odhalila nedostatky zejména v přístupu ke zdravotní péči, ale i v závislosti některých dodávek na Číně. Lze proto očekávat výraznou snahu posílit domácí produkci tohoto sektoru. USA jsou zajímavým, ačkoli náročným trhem pro nemocniční vybavení, zdravotnické prostředky i pro dvoustrannou spolupráci v biotechnologiích či farmaceutickém průmyslu.

Strojírenství

USA jsou dlouhodobě druhým největším spotřebitelem obráběcích strojů na světě, přitom 60 % jejich spotřeby je kryto z dovozu. Nadále platí snaha americké administrativy vrátit zejména automobilovou a leteckou výrobu zpět na území USA, což může znamenat potenciál zvýšené poptávky po strojních zařízeních v nových provozech. Trendem je automatizace a robotizace výroby, tedy i zde jsou příležitosti pro české inovativní firmy.

Energetika

Díky přírodní rozmanitosti existuje v USA obrovský potenciál pro využití obnovitelných zdrojů a dá se očekávat jejich další dynamický rozvoj. Vlivem státních stimulů se postupně začal rozvíjet i sektor chytrých sítí s využitím moderních ICT technologií a technologií na uchovávání energie. V oblasti výroby elektrické energie by měl rovněž pokračovat přechod od uhlí k zemnímu plynu, který vede k výstavbě paroplynových elektráren. V jaderné energetice je zásadní trend malých modulárních reaktorů, v němž mají USA vůdčí pozici.

Výzkum a vývoj

V USA se nachází velké množství špičkových výzkumných a vývojových pracovišť navázaných na univerzity a špičková zdravotnická zařízení nebo zřízených velkými soukromými společnostmi. Při navazování konkrétní formy spolupráce mohou české subjekty společně s americkými žádat o granty z federálních institucí, jako je např. National Science Foundation, Office of Naval Research či National Institutes of Health, které nabízejí zajímavé příležitosti.

Chemický průmysl

Doposud levný zemní plyn ovlivnil rozvoj podniků, které jej využívají jako vstupní surovinu (závody na výrobu čpavku, hnojiv, metanolu apod.). Levný zemní plyn vede rovněž k výstavbě mnohamiliardových vývozních terminálů zaměřených na jeho zkapalňování. S růstem těžby vzniká i potřeba nové infrastruktury, jako jsou potrubí, zásobníky, vývozní terminály a nové chemické závody jako výroby etylenu z etanu.

Text: Tým MPO

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2020 na straně 20.

Štítky USA

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.