Příležitosti pro české firmy na Slovensku

Text Jiří Dorňák Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Slovensko

Energetika

Slovensko připravuje zvýšení kapacity přeshraniční přenosové soustavy kvůli plánovanému spuštění nových reaktorů v jaderné elektrárně v Mochovcích. Příležitosti nabízí také vytváření sítí pro nabíjení elektromobilů, skladování elektřiny, budování inteligentních sítí a měřicích systémů pro optimalizaci spotřeby energií. Tématem je výroba vodíku z obnovitelných zdrojů energie, investice do nových obnovitelných zdrojů a modernizace stávajících. U chemičky Duslo Šaľa se plánuje výstavba 60 větrných turbín a výstavba elektrolyzéru.

Automobilový průmysl

Odvětví prochází strukturálními i technologickými změnami. Exportní příležitosti existují pro dodavatele autodílů a příslušenství pro auta se spalovacími motory, hybridními motory i pro elektromobily. V oblasti elektromobility jsou možnosti v oblasti nabíjecích systémů, zájem je o vysokonapěťové systémy, výzkum inteligentních sítí či softwaru potřebného k řízení baterií. Další příležitosti nabízí tzv. oběhová ekonomika v automobilovém průmyslu (recyklace odpadů z výroby aut, využívání použitých materiálů, recyklace kompozitních materiálů a lithium-iontových autobaterií).

Doprava a infrastruktura

Budování tzv. smart cities nabízí příležitosti pro inteligentní dopravní systémy ve veřejné hromadné dopravě a ve spojitosti se zastaralým vozovým parkem vytváří příležitosti pro české firmy. Možnosti zapojení českých firem v přípravné fázi, projekčních činnostech i samotné realizaci lze spatřovat u další výstavby D1, R2, R7, D3 i R4.

Železniční a kolejová doprava

Připravuje se modernizace železniční infrastruktury, megaprojektem je plánovaná výstavba 375 km dlouhé širokorozchodné tratě z Košic přes jižní Slovensko na hranici s Rakouskem v hodnotě 6 mld. eur. Národní osobní dopravce Železniční společnost Slovensko začíná s největší modernizací vozového parku ve své historii. Plánuje též výstavbu tří nových center na údržbu regionálních vlaků.

Obranný průmysl

Slovenská vláda plánuje novou obrannou strategii. Připravuje se nákup pasivních radarů, obrněných transportérů, samohybných kanonových houfnic, víceúčelových taktických vozidel 4x4. Probíhá modernizace letiště Sliač pro nové stíhačky F-16 a letiště Malacky-Kuchyňa pro stíhačky MiG-29.

Zemědělství a potravinářství

Produkce potravin na Slovensku je nízká. Zhruba 60 % se musí dovážet, a to především masné výrobky, konzervovaná a mražená zelenina a ovoce. Slovenský trh nabízí velké příležitosti při budování jatek, mrazíren, konzerváren a zavlažovacích zařízení.

Text: Jiří Dorňák

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2021 na straně 22.

Štítky Slovensko

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.