Nová etapa obchodních vztahů se Spojeným královstvím započalaPo 45 letech tvrdá hranice

Text Kateřina Myslivcová Foto Shutterstock Publikováno
thumbnail Velká Británie

Spojené království (UK) opustilo celní unii a vnitřní trh EU přesně o půlnoci středoevropského času dne 31. prosince 2020. V tomto okamžiku byla mezi Spojeným královstvím a EU vytvořena tvrdá hranice, s výjimkou Severního Irska, která přinesla – bez ohledu na uzavření dohody o obchodu a spolupráci – hraniční kontroly a nutnost plnit celní formality na obou stranách této hranice.

Spojené království bylo členem EU přes 45 let, během nichž došlo ke vzniku hlubokých vazeb v různých oblastech a k vývoji a upevnění dodavatelských řetězců. Kvůli těmto pevným a komplexním vazbám mezi UK a EU tak bylo velmi důležité zabránit výraznému narušení obchodních toků oběma směry, jakmile se UK stane vůči EU třetí zemí.

Dohoda o obchodu a spolupráci mezi EU a UK přijata za sedm minut dvanáct

Sedm dní před koncem přechodného období, kdy stále hrozilo, že se vzájemný obchod bude řídit pravidly Světové obchodní organizace (WTO) a dojde k zavedení celních sazeb, se nakonec obě strany v rámci dohody o obchodu a spolupráci (Trade and Cooperation Agreement, TCA) dohodly na vytvoření ambiciózní zóny volného obchodu bez cel a kvót na zboží, spolupráci v oblasti regulace a cel a na rovných podmínkách pro otevřenou a spravedlivou hospodářskou soutěž. I přes tento úspěch nový režim nemůže nikdy plně nahradit úroveň členství v EU. Dohoda však přináší jistotu ohledně mnoha nových obchodních pravidel, která se uplatňují, zatím prozatímně, od 1. ledna 2021.

Seznamte se s novými pravidly

Dohoda jde nad rámec unijních dohod o volném obchodu s jinými třetími zeměmi, jako je například Kanada nebo Japonsko, a to stanovením nulových cel a nulových kvót na veškeré zboží. Avšak aby mohly firmy těžit z preferenčního zacházení, musí prokázat, že jejich zboží splňuje dohodnutá pravidla původu. V rámci plné kumulace to znamená, že obchodníci mohou zohlednit nejen použité původní materiály, ale také to, zda ke zpracování došlo v EU nebo UK. Pro ulehčení prokazování původu zboží mají vývozci možnost sami osvědčit původ zboží. Celní postupy budou dále zjednodušeny například díky vzájemnému uznávání statusu oprávněného hospodářského subjektu.

Kromě zajištění nulových cel na zboží dohoda rovněž omezuje poplatky, které si celní orgány mohou účtovat za poskytované služby, a zahrnuje také několik moderních disciplín, jež jdou nad rámec standardních závazků Světové obchodní organizace. To se týká například oblasti monopolů na dovoz a vývoz, automatických dovozních licencí, dovozních a vývozních omezení (zákaz cenových požadavků a licencování podle výkonnostních požadavků). Dohoda by také měla zamezit zbytečným technickým překážkám obchodu.

Obě strany se zavázaly zajistit rovné podmínky, a to tak, že zachovají vysokou úroveň ochrany v oblastech, jako je ochrana životního prostředí, boj proti změně klimatu a stanovování cen uhlíku, sociální a pracovní práva, daňová transparentnost a státní podpora. Rovné podmínky pomůže zajistit účinné vnitrostátní prosazování, závazný mechanismus řešení sporů a možnost obou stran přijmout nápravná opatření.

Dohoda stanovuje i významnou úroveň otevřenosti obchodu se službami a investicemi, která jde nad rámec základních ustanovení Všeobecné dohody WTO o obchodu službami (GATS), jejíž smluvní stranou jsou EU i UK, a odpovídá závazkům přijatým EU s dalšími průmyslovými třetími zeměmi po celém světě. Stejně jako ve všech dohodách o volném obchodu si EU plně zachovává právo regulovat své vlastní trhy.

Na co se připravit?

Odchodem UK z celní unie a vnitřního trhu EU se podmínky obchodování s ním podstatně změnily. Pro určení toho, jaký obchodní režim se na vaši firmu vztahuje, je nutné rozlišovat mezi Velkou Británií (Anglie, Skotsko, Wales) a Severním Irskem. Obchod se Severním Irskem se řídí specifickými pravidly dle Protokolu o Irsku a Severním Irsku.

Od 1. ledna 2021 probíhají kontroly na hranicích, a to nezávisle na uzavření dohody o obchodu a spolupráci. Zatímco na unijní straně probíhají plné kontroly, na britské straně probíhají pouze částečné kontroly, ale jen do konce června 2021.

Na veškeré zboží vstupující na celní území EU z Velké Británie nebo opouštějící toto celní území a směřující do Velké Británie se také vztahují veškeré celní kontroly a formality vyžadované právními předpisy EU (a zejména celním kodexem Unie). K vyřízení celních formalit je nutné disponovat tzv. číslem EORI.

Dohoda o obchodu a spolupráci stanoví úplné odstranění cel, to se ale týká pouze zboží obchodovaného mezi oběma stranami, které splňuje předepsaná pravidla původu. Na zboží, které nesplňuje tato kritéria, se mohou vztahovat dovozní cla dle platných celních sazebníků, i když toto zboží bylo ve volném oběhu před odesláním z EU do Velké Británie nebo naopak.

Produkty a zboží vyvážené z EU do Velké Británie nebo z Velké Británie do EU musí splňovat technické předpisy a budou podléhat veškerým platným inspekcím a kontrolám, při nichž se ověřuje dodržování právních předpisů.

Co se týče dočasného vysílání pracovníků či služebních cest, dohoda o obchodu a spolupráci obsahuje ustanovení usnadňující krátkodobé služební cesty a dočasné vysílání kvalifikovaných pracovníků. Tato ustanovení však neruší vízové a další povinnosti s vysíláním pracovníků spojené, které jsou v kompetenci britských úřadů, a jež je tak třeba sledovat a dodržet.

Navíc vzhledem k tomu, že UK již není členem vnitřního trhu EU, musí poskytovatelé služeb a investoři z EU sledovat a dodržovat pravidla, procedury a požadavky na oprávnění aktuálně platné v UK, jejichž závazný výklad mohou poskytnout pouze britské úřady.

A co v budoucnu?

Prvním úkolem pro obě strany je nyní implementovat dohodu o obchodu a spolupráci v celé řadě oblastí, včetně obchodu. Dohoda představuje výchozí bod pro novou éru nejen obchodních vztahů mezi EU a UK, ale i platformu pro další diskuzi mezi těmito stranami.

Vzhledem k tomu, že nyní EU i UK tvoří dva odlišné regulační a právní prostory, nelze vyloučit, že do budoucna nedojde ke vzniku nových předpisů na britské straně, které se budou odlišovat od těch unijních. Proto je nutné sledovat aktuální vývoj například pomocí nástroje Access2Markets či webových stránek Ministerstva průmyslu a obchodu.

Text: Kateřina Myslivcová

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2021 na straně 70-71.

Štítky UK, Brexit

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.