We.tradeV jednoduchosti je krása

Text Tomáš Rak Publikováno

Elektronický portál we.trade již využíváme téměř rok a stejně tak náš tuzemský obchodní partner. Na tomto způsobu vypořádání si ceníme především jednoduchosti a bezpečnosti. A musím dodat, že registrace do portálu byla zcela zdarma. Naší firmě nahradil složité jištění platby směnkou od našeho odběratele. Zajímalo by nás, ve kterých dalších situacích je možné we.trade využít jak v ČR, tak v zahraničí? Ing. Ivan Petránek, finanční ředitel-prokurista společnosti Igepa velkoobchod papírem spol. s r. o.

Odpovídá Tomáš Rak, vedoucí specialistů zahraničního obchodu Komerční banky

Nový způsob vypořádání mezi obchodními partnery

Od doby uvedení na český trh se s portálem we.trade seznámila řada firem jak přes KB, tak další tuzemské banky, které tento moderní způsob sjednávání a vypořádání obchodů poskytují. (Kromě KB je to ČSOB a od letošního roku také ČS – pozn. red.)

Podle zkušeností jej oceňují hlavně společnosti, kterým we.trade řeší určitou obtížnou situaci s odběrateli a dodavateli v rámci ČR a Evropy. K vypořádání a financování vnitroskupinových transakcí portál využívají zase firmy, které působí ve více evropských zemích.

Kromě vyřešení častého problému s opožděnou platbou je we.trade prodávajícím využíván také v situacích, kdy chce u odběratele navýšit dodávky, u kterých si pojišťuje pohledávky – narazí však na strop daný pojišťovnou. S pomocí we.trade je možné objemy dodávek dále navyšovat, a to dohodou s odběratelem o poskytnutí garantované platby (BPU) v plné výši.

Příklady z praxe

Určitě zajímavou zkušeností s we.trade je dvojnásobné navýšení objemů prodejů u společnosti zabývající se prodejem produktů pro cyklistiku. Klíčovou roli v tomto případě hrálo poskytnutí BPU v kombinaci s prodloužením splatnosti na 60 dnů. Delší splatnost poskytla firmě čas prodat většinu dodaných produktů. Když dodavatel potřeboval prostředky dříve, na jeden klik přes we.trade požádal svoji banku o profinancování odložené splatnosti. Banka mu bez prodlení vyhověla, protože zaplacení při splatnosti je u BPU garantováno bankou odběratele.

Jiným příkladem je výrobce kožených doplňků, který nakupuje především suroviny. O jeho produkty byl zájem, a výrobce proto potřeboval navýšit výrobu. Dodavatelé nebyli ochotni navyšovat dodávky z obavy o úhradu. Doposud se totiž jednalo pouze o malé nárazové dodávky. Výrobce proto začal využívat k nákupům po Evropě we.trade a poskytl dodavatelům BPU. Umožnilo mu to rychle navýšit výrobu a uspokojit poptávku. V důsledku došlo k dvojnásobnému navýšení výroby, trojnásobnému navýšení dodávek od dodavatelů a posílení vzájemných vztahů.

Dokáže nahradit zálohu

Po odběrateli je často požadována záloha, aby měl dodavatel „záruku“ solidnosti objednávky. V odběratelské firmě ale prostředky na vydané zálohy chybějí. Poskytnutí BPU na we.trade je opět řešením, které zálohu velmi dobře nahradí. Pro obě strany je to rychlé, bezpečné a jednoduché řešení, zajištěné z kanceláře od počítače.

Za poslední rok došlo ve we.trade k řadě funkčních zlepšení a zjednodušení. Přidanou hodnotou pro uživatele je také přistoupení nového partnera, společnosti CRIF. Ta přináší službu SkyMinder, která klientovi umožňuje získat dodatečné informace o bonitě obchodního partnera, a to přímo přes portál. Řadu zapojených bank by pak ještě letos měly rozšířit banky z Portugalska a Turecka a v příštím roce i z Polska a Rumunska.

Text: Tomáš Rak

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2021 na straně 63.

Štítky ICT, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.