Nevíte, co zaměstnancům pod stromeček?Co jim přidat na penzijní spoření?

Text Jana Jenšíková Foto archiv KB Publikováno

Hledáte způsob, jak optimalizovat náklady, a přitom poskytnout svým zaměstnancům nový benefit? Vyzkoušejte příspěvek zaměstnavatele na penzijní spoření, který zaměstnanci ocení. Hovoříme o tom s Martinou Kozáčkovou z KB Penzijní společnosti.

Jaká je podle vás hlavní výhoda toho, když bude zaměstnavatel přispívat na penzijní spoření svým zaměstnancům?

Může ušetřit na povinných odvodech zdravotního a sociálního pojištění do výše příspěvku 50 tisíc korun na jednoho zaměstnance za rok (v součtu s životním pojištěním). V konečném důsledku to je až 33,8 procenta ve srovnání s přímým zvýšením mzdy.

Příspěvkem tedy de facto zvýší zaměstnancům celkový příjem, což je obrovská motivace. Jaké jsou další výhody?

Zní to jako klišé, ale třeba dnes často zmiňovaná společenská odpovědnost. Dobrý zaměstnavatel by měl myslet i na budoucnost svých zaměstnanců, a sám je tak může motivovat ke spoření na stáří. Vidíme, že ve firmách, které na penzi přispívají, si zaměstnanci logicky smlouvu o penzijním spoření založí a příspěvek zaměstnavatele využívají. Nejčastěji zaměstnavatelé nastavují příspěvek jako procento ze mzdy nebo jeho výši upravují podle počtu odpracovaných let.

Když bych se tedy jako zaměstnavatel rozhodla, že svým zaměstnancům příspěvek na penzijní spoření zavedu, co všechno pro to musím udělat?

Předně musíte ve firmě nastavit pravidla na vyplácení příspěvku, a to například v podobě kolektivní smlouvy, formou interní směrnice nebo pracovní či jinou smlouvou. Výši a pravidelnost příspěvku si přitom následně můžete upravovat podle možností firmy. Dále musí vaši zaměstnanci na smlouvě o penzijním spoření sjednat souhlas s příspěvkem zaměstnavatele a předat vám jako zaměstnavateli kopii. No a následně začnete posílat dohodnutý příspěvek na jednotlivé účty svých zaměstnanců u penzijních společností. Zní to komplikovaně, ale ve skutečnosti tomu tak není. Navíc jsme schopni vám s celým procesem pomoci, a to včetně komplexního poradenství nebo nastavení firemních pravidel.

Musí firma uzavřít s penzijní společností smlouvu?

Nemusí. Jediný smluvní vztah je mezi zaměstnancem a penzijní společností. V této souvislosti je třeba upozornit, že zaměstnavatel nesmí ovlivňovat zaměstnance při výběru penzijní spo­lečnosti.

Je nutné, aby si zaměstnanec platil vlastní příspěvky?

Zaměstnanec si vlastní peníze na penzijní spoření posílat nemusí. Má to ale podmínku, že příspěvek jeho zaměstnavatele bude alespoň 100 korun měsíčně. Každému bych ale doporučila, aby si platil i vlastní příspěvky. Například od 300 korun měsíčně má již zaměstnanec nárok na příspěvek od státu, a to není zanedbatelné.

Text: Jana Jenšíková

Foto: archiv KB

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2022 na straně 71.

Štítky Penzijní spoření, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.