Česká letadla i v bondovce

Text Petr Križan Foto archiv ČEB Publikováno
thumbnail Česká republika

Doby, kdy české letecké strojírenství patřilo k světové špičce, na nějaký čas bohužel zavál prach. Ještě v době nedávné nebyla oboru věnována dostatečná pozornost a světová konkurence se dostala dál. Nyní se však tuzemské úspěchy na poli leteckých inovací opět razantně připomínají.

Například naše renomovaná firma Aero Vodochody Aerospace pracuje na několika velkých projektech, jejichž financování podpořila poskytnutím úvěrů i Česká exportní banka. Ta letecký sektor v Česku sleduje dlouhodobě. „Úspěšné fungování firem je vedle dostatku kvalifikovaných zaměstnanců a dobrých technických nápadů založeno na úspěších v prodeji výrobků. Důležitá je schopnost rozvíjet své technické know-how i technologické vybavení formou investic, které jsou v tomto oboru nemalé,“ říká generální ředitel ČEB Karel Bureš. Podle něj má tuzemský letecký průmysl dlouhou tradici a v posledních letech u nás zažívá skutečné znovuvzkříšení. To je důvod, proč jeho financování Česká exportní banka podporuje.

Díky Aero Vodochody Aerospace se svého comebacku už brzy dočkají i legendární česká proudová letadla L-39, kterých bylo ve Vodochodech dosud vyrobeno už více než 3000 kusů. Jsou oblíbená po celém světě – dnes je využívá přes 45 států včetně Ruska či Egypta a mihla se dokonce i v bondovce Zítřek nikdy neumírá. Podle plánu se na nový letoun s příznačným označením L-39 Next Generation, na jehož vývoji se bude Česká exportní banka finančně podílet, mohou první zákazníci těšit už v roce 2019.

O nových víceúčelových letounech KC-390 už také byla v tomto čísle TRADE NEWS podrobně řeč. Aero, které zde figuruje nejen jako dodavatel ale i jako kreativní partner, získalo část prostředků na vývoj z dotačních programů, více než 500 milionů korun pak formou dlouhodobého úvěru poskytla také Česká exportní banka. Stejně tak udělila ČEB Aeru dlouhodobý úvěr na projekt vývoje náběžné hrany křídla pro letouny CSeries (CS100 a CS300) společnosti Bombardier.

„Rozvoj leteckého průmyslu vnímáme jako obor se silnou nadhodnotou, kdy přispíváme něčemu, co má v konečném důsledku pozitivní dopad na miliony lidí. Společnost Aero Vodochody je nejen významným tuzemským zaměstnavatelem, ale také obrazem silné a úspěšné české firmy, která v zahraničí naši republiku dobře reprezentuje,“ dodává Karel Bureš.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2016 na straně 69.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.