Investice do energetických úspor je správné rozhodnutí

Text Pavel Pelčák Publikováno

Naše společnost působí prakticky výhradně na zahraničních trzích, a tak čelíme velkému tlaku konkurence. To nás nutí stále hledat úspory v nákladech, včetně nákladů na energie spotřebovávané v našich výrobních provozech. Existuje pro firmy kromě OPPIK nějaký zvýhodněný způsob financování investic do energetických úspor, kde by návratnost byla v horizontu do pěti let?

Ing. Jindřich Schwarz, obchodní ředitel společnosti Vlnap, a.s.

Odpovídá Pavel Pelčák, manažer Financování energetiky, KB

Spolehněte se na týmy odborníků

Výhodou Komerční banky je, že má jako jedna z mála bank na trhu specializované týmy pro projekty v energetice či energetických úsporách a tým pro dotační poradenství. Navíc spolupracujeme s externími poradenskými společnostmi v energetice, energetických úsporách, respektive se specializovanými dodavatelskými společnostmi projektů energetických úspor. A když hovoříme o energetických úsporách, tak nemluvíme pouze o zateplování nemovitostí nebo výměně oken. Mluvíme o komplexních řešeních úspor všech druhů energie, tj. elektrické energie, tepla, plynu a nebo také chlazení či vodním hospodářství.

Možností úspor je velmi mnoho. Můžeme začít „ obyčejným“ měřením spotřeby, optimalizací světelných zdrojů přes změnu technologie vytápění, využívání odpadního tepla při výrobě atd. Další oblastí je změna technologie za úspornější či výkonnější při stejné spotřebě energie. To ale většinou společnosti řeší až při končící životnosti té původní. Nesmíme samozřejmě zapomenout na možnost využití obnovitelných zdrojů či na již zmíněné klasické zateplování, výměnu oken.

Pravdou je, že takovéto komplexní projekty mají zpravidla delší dobu návratnosti než zmiňovaných pět let. Mnoho společností uvažuje v obdobných horizontech. Někteří to řeší tak, že zrealizují pouze část investice do úspor a zbytek odloží. Také to může být řešením. I banky bývají u dlouhodobějších projektů konzervativnější.

Na druhou stranu jsme schopni nabídnout řešení i pro financování investic s delší dobou návratnosti. Pokud máte již takový projekt připraven, jsme schopni společně s vámi posoudit jeho vhodnost pro získání investičních dotací z fondů EU. Díky nim se zrychlí návratnost projektu.

Euroenergie nabízí KB v Česku jako jediná

Zároveň pokud projekt splňuje kritéria pro poskytnutí dotace EU z programu OPPIK, dá se téměř s jistotou říci, že je přijatelný i pro úvěrový program pro investice do energetických úspor s názvem EuroEnergie. Tento program na tuzemském bankovním trhu nabízí pouze Komerční banka. Pojí se s ním záruka Evropské investiční banky ve výši 80 %, což se odráží ve výrazně nižších požadavcích banky na další zajištění úvěru. Díky sníženým rizikovým nákladům jsme pak schopni firmám nabídnout i další výhodu, a to v podobě snížené úrokové sazby až o 0,4 % p. a. Kombinace úvěrového programu EuroEnergie a dotačního poradenství dokáže našim klientům cestu za energetickými úsporami nejen usnadnit, ale i zkrátit.

Pokud konkrétní projekt ještě zpracován nemáte, nabízíme další řešení. Ve spolupráci s našimi externími partnery máte možnost si přípravu takového projektu maximálně ulehčit a společně se specialisty KB nalézt optimální způsob financování.

Nesmím zapomenout zmínit i možnost řešit projekt úspor energie formou EPC contractingu, tj. způsobem, kdy dodavatel opatření zaručuje návratnost investice z energetických úspor. Pokud projekt úspory nepřinese, je pak dodavatel opatření povinen finanční rozdíl investorovi dorovnat.

Jsem přesvědčen, že investice do energetických úspor je správné rozhodnutí, které v důsledku pomůže firmě nejen zvýšit její konkurenční výhodu, dostat náklady na energii pod větší kontrolu a splnit případné legislativní podmínky, ale přinese i pozitivní dopad na životní prostředí.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2016 na straně 67.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.