Dotaci získají snadněji ti připravení s finančním partnerem za zády

Text Jan Hanuš Foto Archiv KB Publikováno
thumbnail Česká republika

„Naše společnost, která vznikla již v roce 1995, se zaměřuje na produkci a distribuci zdravotnických prostředků a materiálů pro humánní, veterinární a kosmetické potřeby vyrobených za pomoci high-tech materiálů a nanotechnologií. Intenzivně se věnujeme vývoji nových produktů i ve spolupráci s výzkumnými pracovišti či vysokými školami. Historicky jsme využili evropských dotací, například při investici do inovativní linky pro úpravu textilu s využitím nanotechnologií či do vybudování centra biomedicínské aplikace nanotechnologií v Liberci. Nyní stojíme před realizací dalších nových projektů, na které bychom rádi využili i dotační zdroje. Jak komplikované je skloubení již podpořených běžících projektů s těmi novými, případně s využitím i jiných, například národních forem podpor?“ Jan Kavalírek, jednatel společnosti Grade Medical s.r.o.

Cesta k úspěšnému projektu

Také ve druhé polovině programového období zůstává jedním z nejatraktivnějších operačních programů OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Dotace ve firemním sektoru směřují hlavně do výzkumu a vývoje – aplikovaného výzkumu, partnerství s vědecko-výzkumnými institucemi; inovací – produktových, procesních, organizačních či marketingových, případně jsou určeny pro projekty na zvýšení konkurenceschopnosti a projekty na výrobu a uvádění nových výrobků na trh.

Vedle již zmíněného hrají významnou roli projekty úspor energie u budov i výrobních procesů. Kromě dotací z ESIF však existuje poměrně široká škála dalších možností, které lze pro financování projektů využít. Jedná se například o dotace z krajských rozpočtů, nadačních fondů nebo komunitárních programů EU. Podporu pro nové firemní projekty hledají specialisté KB EU Point na základě znalosti a porozumění konkrétnímu záměru konkrétního klienta. Jsme schopni poradit a vysvětlit, proč a o které dotace žádat, kdy se to ještě vyplatí a kdy je lepší hledat alternativu k dotacím nebo projekt financovat zcela bez dotací. Stejně tak zohlednit při návrhu řešení již běžící projekty. Financování je však jen dílčím prvkem dotačního poradenství.

KB EU Point znamená komplexní servis

Dotační poradenský a finanční servis pro své klienty rozvíjí Komerční banka již od roku 2003. Od roku 2007 nabízí poradenský servis ve všech regionech ve formě osobních konzultací se specialisty KB EU Point. Jde především o vyhledání vhodných dotací, navržení financování včetně využití zvýhodněných programů a reálné zhodnocení všech rizik včetně pomoci při případných potížích během realizace projektu. Pro období 2014 až 2020 jsme služby dále rozšířili, a to o zajištění zpracování žádosti o dotace, administrace a následné udržitelnosti projektu. S klientem jsme od definice myšlenky přes realizaci až do poslední minuty fáze povinné udržitelnosti dotačního projektu. S rostoucím počtem běžících projektů firmy ve všech jejich fázích tak může pomoci bankovní specialista.

Zvýhodněné financování od KB

Komerční banka nabízí další zvýhodnění nebo záruky díky své spolupráci s Evropskou investiční bankou a Evropským investičním fondem. Produkty nabízené ve spolupráci s mezinárodními finančními institucemi umožňují výslednou klientskou sazbu dále snížit až o 0,4 %, a tím ještě zvýšit efekt dotace. Záruční programy umožňují financovat i rizikovější projekty a navíc snížit potřebu zajištění úvěru, například nemovitostí nebo jiným majetkem. Největší zájem je o zvýhodněné úvěry a záruky EuroInovace (úvěr pro inovativní firmy se zajištěním Evropského investičního fondu, nižší úroková sazba a nižší nároky na zajištění) a EuroEnergie (úvěr s úrokovou slevou i s nižšími nároky na zajištění pro projekty úspor energií), případně EuroPremium Young (úvěr s úrokovou slevou pro firmy, které se věnují zaměstnávání mladých).

Text: Jan Hanuš

Foto: Archiv KB

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2017 na straně 57.

Štítky Dotace, EU, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.