Všechny účty přes jedno přihlášení aneb Co je to SogecashWeb

Text Renata Gregová Publikováno

„Jsme česká importní společnost a zabýváme se dodávkami technologií pro vstřikování plastů a automatizaci výroby. Díky rozvoji obchodu jsme v minulosti založili dceřiné společnosti na Slovensku a v Polsku. Finanční dohled nad těmito závody probíhá z ČR. Hledáme jedno internetové bankovnictví, ve kterém bychom mohli sledovat účty a autorizovat platby všech společností zároveň pod jedním heslem. Co byste nám doporučili?“ Ing. Boris Lucký, jednatel společnosti Mapro spol. s r. o.

Na situace mezinárodně působících firem velké banky myslí a přinášejí různé nástroje přímého bankovnictví. Při volbě produktu, který bude potřebám vaší společnosti nejvíce vyhovovat, je dobré si odpovědět na dvě základní otázky: Hledáte aplikaci dostupnou odkudkoliv přes zabezpečené internetové stránky banky a nebo program instalovaný na váš počítač? Kde jsou vedeny účty, které chcete přes tento nástroj spravovat – u jedné nebo ve více bankovních skupinách?

Podívejme se nyní blíže na jednotlivé aspekty.

Internetové bankovnictví versus instalovaný program

Přístup do bankovnictví přes webovou stránku přináší pohodlí zvláště členům managementu firmy, kteří často cestují. Stačí mít u sebe buď klíč (certifikát uložený na USB disku, čipovou kartu nebo autorizační kalkulačku), nebo si vygenerovat unikátní kód pro každé přihlášení (přes SMS nebo v aplikaci v telefonu). V kombinaci s osobním heslem je pak možné se přihlásit odkudkoliv. Aplikace internetového bankovnictví mají často také svou mobilní verzi, která z hlediska rychlosti náhledu a autorizace umožňuje ještě větší flexibilitu.

Instalované programy naopak bývají robustnější, většinou jsou instalovány na serveru společnosti. Umožňují využívání mnoha nadstavbových funkcí či archivaci výpisů. Více je ocení spíše vaše účetní oddělení.

Účty u jedné nebo ve více bankovních skupinách?

Vedení účtů u jedné banky či bankovní skupiny ve více zemích přináší samozřejmě různé výhody. Kromě jednodušší komunikace, se kterou vám může pomoci váš bankovní poradce nebo specialista cash managementu, také například detailnější informace k jednotlivým platbám anebo větší spektrum doplňkových služeb.

Pokud je váš byznys rozkročen v takových zemích, které nepokrývá jedna bankovní skupina, i tak jsou na trhu nástroje zjednodušující řízení vašich financí. Prostřednictvím těchto nástrojů nebo aplikací můžete z jednoho místa přes jedno přihlášení ovládat své účty v zahraničí – zadávat příkazy k úhradě a stejně tak i získávat výpisy ze všech vašich účtů po světě.

Text: Renata Gregová

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2018 na straně 81.

Štítky Nové technologie, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.