Voda, jídlo, energieTo je to, co potřebujeme k životu

Text David Formánek Foto Shutterstock Publikováno

Izrael, jedna ze zemí tohoto čísla TRADE NEWS, trpěla nedostatkem vody už v biblických dobách. Od časů, kdy místní obyvatelé v době klimatického extrému buď prchli, nebo museli vodou neskutečně šetřit, dospěla tato oblast ke zcela jiné cestě. Špičkové technologie dokáží odsolovat mořskou vodu a také optimalizovat zavlažování zemědělských plodin. Izrael tak prozatím zkrotil nedostatek vody, a dokud bude mít dost energie, zůstane strategicky nezávislý na rozmarech počasí a nelibosti sousedních států, může se rozvíjet.

Také u nás jsme v posledních letech svědky diskuze nad změnou klimatu a nedostatkem vody. Tento stav ovlivnilo jak minulé socialistické hospodaření se zemědělskou půdou, (ne)hospodaření s vodou, tak horká léta a zimy bez sněhu. Postiženy jsou zejména menší obce, které nejsou napojeny na centrální zdroje vody, nebo obce v okolí velkých měst s nedostatečnou kapacitou čistíren odpadních vod.

Je dobrou zprávou, že náš stát spustil dotační programy v objemu několika miliard právě na boj se suchem. Finanční prostředky jsou věnovány také na nové technologie v oboru čištění odpadních vod. Tohoto trendu se účastníme i my jako banka a podílíme se na řadě takovýchto projektů.

Mohu zmínit například čistírnu s membránovým bioreaktorem pro Tuchoměřice a Kněževes, která nově zajišťuje více než dvojnásobnou kapacitu a zároveň špičkovou kvalitu vyčištěné vody. Jedná se o inovativní kombinaci biologického čištění odpadních vod s technologií membránové separace. Podařilo se nám společně využít dotace EU z Operačního programu Životní prostředí, tak aby dvacet let stará, morálně i technicky zastaralá čistička nebrzdila rozvoj obou obcí. Zároveň jsme rádi, že toto řešení dodala společnost ENVI-PUR, která v Soběslavi vyvíjí a vyrábí špičkové technologie úpravy vody a vzduchu a je z podstaty definice lokálním středním podnikem. Takto si představuji příspěvek banky k rozvoji infrastruktury, udržitelného rozvoje a zaměstnanosti.

Podobných projektů spojujících vědu a výzkum s firmami, které vyrábějí špičkové technologie a poskytují servis obcím a městům, máme řadu. Převažují v nich technologie v oblastech chytrého nakládání s energií, automatizace výroby, chytré mobility, autodiagnostiky. Ty nejzajímavější budeme postupně představovat i na stránkách TRADE NEWS. Může mezi nimi zářit i ten váš.

Text: David Formánek

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2019 na straně 43.

Štítky KB, Environment

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.