Získat pro firmu prostředky na inovace nemusí být složité

Text Jan Hanuš Publikováno

Naše společnost je největším a nejvýznamnějším dodavatelem lepenkových výrobků z recyklovaného materiálu pro archivaci. Tím, že produkty, které vyrábíme, vznikají zpracováním sběrového papíru a jsou zcela recyklovatelné, šetříme životní prostředí. I naše dřívější investice do modernizace výroby nesly významný efekt energetických úspor. Nyní uvažujeme o dalších investicích do rozvoje firmy a inovací, jaké jsou další možnosti v oblasti zvýhodněného financování? Marek Michálko, jednatel společnosti EMBA, spol. s r.o.

Odpovídá Jan Hanuš, vedoucí KB EU point

Zaměřit se na správnou dotaci

Možností získání prostředků na investice do inovací, pořízení nových technologií či do vlastního výzkumu a vývoje je řada. Jedním z určitě nejatraktivnějších operačních programů je OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK). Zde dotace ve firemním sektoru směřují hlavně do výzkumu a vývoje, inovací, případně jsou určeny pro projekty na zvýšení konkurenceschopnosti a projekty na výrobu a uvádění nových výrobků na trh. Specifickou oblastí je podpora zavádění prvků Průmyslu 4.0 čili digitalizace výrobního procesu a zrychlení inovací.

Velmi aktuální a často využívanou možností jsou dotace na úspory energie, kde k nejpopulárnějším patří obměny technologií a dotace dosahují až 50 %. Dalšími zdroji jsou i dotace z krajských rozpočtů, nadačních fondů nebo komunitárních programů EU.

Zvýhodněné financování inovací od KB

Vedle přímých podpor formou některého z dotačních titulů je stále častější využívání zvýhodněných bankovních úvěrů. Komerční banka je díky své dlouholeté spolupráci s Evropskou investiční bankou a Evropským investičním fondem schopna poskytnout záruční program právě v této oblasti. Záruční programy umožňují rovněž financovat i rizikovější projekty a navíc snížit potřebu zajištění úvěru, například nemovitostí nebo jiným majetkem.

V oblasti inovací je největší zájem o program EuroInovace (úvěr pro malé a střední firmy se zajištěním Evropského investičního fondu), který díky automatické záruce ve výši 50 % výše úvěru představuje pro firmy nižší nároky na zajištění, a tím pádem i možnost získat nižší úrokovou sazbu. Výše úvěru přitom může být až 190 milionů korun, případně ekvivalent v eurech. Splatnost se pak pohybuje v rozmezí jednoho až deseti let. Jenom pro dokreslení: v uplynulém roce jsme poskytli přes 170 úvěrů s touto zárukou, a to v celkovém objemu téměř 3,5 miliardy korun.

Tato forma financování má zajištěnou budoucnost i po roce 2020, kdy v rámci iniciativy Evropské komise „InvestEU“ bude čím dál vyšší objem prostředků směřován do zvýhodněných úvěrů, záruk a rizikového kapitálu.

Text: Jan Hanuš

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2019 na straně 59.

Štítky KB, Inovace, Dotace, EU

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.