Infrastruktura jako páteř společnosti

Text David Formánek Foto Shutterstock Publikováno

Dobře fungující a moderní infrastruktura je základním předpokladem ekonomického rozvoje a zároveň kvalitnějšího života a spokojenosti obyvatel. Proto Komerční banka hrdě financuje projekty od výstavby silnic, mostů, dopravních systémů přes vozový park pro hromadnou dopravu po letiště, vodárny, vodovody, vodojemy, kanalizace, čistírny odpadních vod či zpracování komunálního odpadu. Ve svém portfoliu máme rovněž výrobu a přenos elektrické energie, elektronická komunikační zařízení či produktovody. A pokud se na téma infrastruktury podíváme v širším slova smyslu, řada našich klientů poskytuje vzdělávání, zdravotní a sociální služby, pečuje o rodiny či chrání obyvatelstvo. Spoluvytvářením této páteře občanské vybavenosti i my můžeme přispět k lepšímu světu, ve kterém chceme žít.

Příležitosti a zdroje v rovnováze

Do infrastruktury letos ještě mohutně směřují i evropské zdroje. Neboť Evropa jednoznačně vnímá, že jen energeticky úsporné propojení příležitostí a zdrojů přinese tolik žádoucí zvýšení efektivnosti a udrží naši životní úroveň. Instituce veřejného sektoru tak mohou čerpat prostředky na méně energeticky náročné budovy, nákup bezemisních vozidel pro veřejnou dopravu, opravu silnic, recyklaci odpadů, rozvoj sociálních zařízení či budování biokoridorů a sportovišť.

U komerčních firem pak mezi nejzajímavější tradičně patří Operační program pro podnikání, inovace a konkurenceschopnost, kde lze žádat o podporu při výměně starých technologií, rekonstrukci nemovitostí, pořízení elektromobilů a dobíjecích stanic či modernizaci IT systémů. Dotační poradenství ke všem titulům včetně sepsání žádosti, kontroly faktur a žádostí o čerpání poskytují naši regionální specialisté.

Přítomnost v osmnácti zemích Afriky

Jelikož patříme do skupiny Société Générale, která působí v 67 zemích, jsme součástí řady mezinárodních infrastrukturních i PPP projektů po celém světě. Máme odborníky na jednotlivé obory. Také v Africe, tématu tohoto TRADE NEWS. Zde působíme v 18 státech: od ostrova Réunion přes Madagaskar až po nejbližší země severní Afriky, jako jsou Tunisko, Alžírsko či Maroko. Vedle řady infrastrukturních projektů se zde snažíme zejména propojovat a finančně zajišťovat obchodní transakce a minimalizovat rizika z nich plynoucí.

Z hlediska českého vývozce jde hlavně o minimalizaci rizika nezaplacení. Je samozřejmě nejvýhodnější obdržet celou částku zaplacenou předem, nicméně v Africe není tato platební podmínka používána. Klasickým platebním instrumentem je dokumentární akreditiv, který můžeme i potvrdit, a tak zvýšit komfort exportéra, či profinancovat odloženou splatnost. Přispíváme tak k rozvoji nejen obchodních vztahů s rostoucím a perspektivním kontinentem.

Text: David Formánek

Foto: Shutterstock

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 3 / 2019 na straně 23.

Štítky Afrika, Financování, KB

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.