Francie a Benelux v obrazu anamorfních mapZdroj: ANTECOM

Publikováno
thumbnail Francie thumbnail Belgie thumbnail Nizozemsko thumbnail Lucembursko

Region se rozkládá na západě kontinentální Evropy a na pobřeží Atlantiku. Francii náleží nejen Korsika ve Středozemním moři, ale i několik zámořských území, která jsou pozůstatkem z dob, kdy byla největší koloniální říší hned po Británii. Významná území ovládaly i jinak nevelké Nizozemsko (Indonésii) nebo Belgie (Kongo/Zair).

Benelux je označením pro volné sdružení Belgie, Nizozemska a Lucemburska. V roce 1948 společně vytvořily celní unii, později hospodářskou unii. Posloužily jako úspěšný příklad další evropské integraci. Společně s Francií, Itálií a Německem také patřily k zakládající šestici dnešní EU.

Francie se podílí na světové populaci jen 0,8 %, ale vytváří 3,5 % HDP, Benelux má jen 0,4 % obyvatel, avšak ke světovému HDP přispívá 2,1 %. V přepočtu HDP na obyvatele patří všechny čtyři země regionu do první pětadvacítky.

Dnes považujeme Francii i země Beneluxu za příklad stability, prosperity, vysoké životní úrovně, technologické vyspělosti i nízké míry korupce. Vyznačují se vysokým podílem na mezinárodním obchodu při zachování svého národního charakteru, příkladnou péčí o krajinu, přitažlivostí pro zahraniční turisty a investory i zachováním tradičního zemědělství a potravinářství. Patří k lídrům v inovacích. I proto ukazujeme příklady komodit cirkulární ekonomiky. Čeští vývozci si v nich nevedou špatně.

 

POČET OBYVATEL / HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT

 

IMPORT MONTOVANÝCH DOMŮ PREFABRIKOVANÝCH / IMPORT MINERÁLNÍCH VLN URČENÝCH K TEPELNÉ NEBO ZVUKOVÉ IZOLACI NEBO ZVUKOVÉ ABSORPCI

 

IMPORT ELEKTRICKÝCH AKUSTICKÝCH NEBO VIZUÁLNÍCH SIGNALIZAČNÍCH PŘÍSTROJŮ / IMPORT ELEKTRICKÝCH PŘÍSTROJŮ A ZAŘÍZENÍ SIGNALIZAČNÍCH, BEZPEČNOSTNÍCH

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2022 na straně 68.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.