Základem je dlouhodobé partnerství aneb Jak ušetřit investice do zdrojů tepla a elektřiny

Text Jana Jenšíková Foto Archiv E.ON Publikováno

Máte pocit, že vám náklady na energie přerůstají přes hlavu? Rádi byste si pořídili pro své podnikání vlastní zdroje elektřiny a tepla, ale nemáte dost prostředků? A víte, že do těchto zdrojů nemusíte sami investovat, a ušetříte tak nejen čas a nervy, ale i finance pro své podnikání? Abychom zjistili podrobnosti, navštívili jsme vedoucího energetických služeb a zdrojů E.ON Energie Petra Kristka.

Pane inženýre, jak to je? Podnikatelé u vás opravdu nemusí za pořízení nových zdrojů energie zaplatit?

Nemusí, ale samozřejmě to vychází z určitých podmínek. Základem je partnerství s klientem, s nímž máme uzavřenu smlouvu o dlouhodobé spolupráci, nazýváme ji Energy Contracting. Vycházíme z toho, jaké řešení je pro něj nejefektivnější, čeho chce inovací dosáhnout. Provedli jsme u něj měření, vypracovali jsme individuální návrhy řešení, s nimiž byl klient spokojen. V jeho prostorách pak instalujeme zdroj nebo provedeme modernizaci stávajících zdrojů a zákazníkovi pak z těchto zdrojů dodáváme teplo a elektřinu. Investice spojené s výstavbou či modernizací zdroje hradíme skutečně my. Podnikatel tak ušetří vlastní finance na další věci, které potřebuje pro rozvoj a zajištění svého podnikání.

Co všechno tím může ještě získat kromě šetření vlastních peněz?

Kromě zmíněné modernizace a energetické efektivity, tedy například snížení spotřeby, hraje stále větší roli také aspekt udržitelnosti a ochrany životního prostředí. Stále víc našich klientů se ptá na možnosti využívání zelené energie a chce být v souladu s tímto trendem.

Co považujete například vy osobně za trendy a přitom velmi efektivní řešení?

Znovu připomínám, že řešení jsou individuální pro různé typy a velikosti firem. Ale pokud bych měl odpovědět na vaši otázku, za jedno z nejefektivnějších řešení pro větší firmu, větší objekty, areály nebo systémy dálkového vytápění považuji efektivní využívání tepla a elektřiny, čehož lze dosáhnout například kogenerací. Jedná se o vysoce účinnou kombinovanou výrobu elektřiny a tepla.

Můžete více přiblížit její princip?

Hlavním prvkem je spalovací motor, který roztáčí elektrický generátor, a tím vzniká elektrická energie. Teplo, které se takto uvolňuje, lze velmi efektivně využít jak pro vytápění nebo ohřev vody, tak pro jiné technologické procesy. Nejčastěji používaným palivem je zemní plyn, ale lze spalovat i jiná plynná či kapalná paliva.

A jaká je její účinnost?

Právě že velmi vysoká. Pohybuje se v rozmezí mezi osmdesáti až devadesáti pěti procenty.

Může podnikatel svou volnou kapacitu na zdroji, který vyrábí elektřinu, zobchodovat? Pomůžete mu s tím?

Může s námi uzavřít smlouvu o využívání tzv. virtuální elektrárny – ViE, a tím tuto možnost zobchodovat svou volnou kapacitu získá. Jedná se o prodej tzv. regulační energie dodávané výhradně naší společnosti. Kromě standardní ceny za diagram může profitovat na tom, že má možnost nabídnout svoji volnou kapacitu pro tento účel právě v době, kdy se mu to hodí. Hodinu a cenu si určuje sám. Zajímavé je, že do virtuální elektrárny se mohou zapojit i zdroje menších výkonů.

A jak to všechno v praxi probíhá? Není to příliš složité?

Máme na to jednoduchou internetovou aplikaci skládající se z technické a obchodní části. Je uživatelsky velmi přívětivá.

Vypadá to, že by si spousta podnikatelů mohla splnit svůj sen: být po stránce energií co nejvíc nezávislí a soběstační.

Vím, na co narážíte. Dnešní klient stále víc přemýšlí nad tím, jak si zabezpečit dostatek energií bez nutnosti být závislý na centrálních zdrojích. Ovšem musíme si uvědomit, že jsou to spojené nádoby. Jedno bez druhého se neobejde. Centralizace tvoří důležitý stabilizační prvek v celé soustavě. Každopádně tak lze vlastním zdrojem vyřešit spoustu věcí, o některých jsme již mluvili. Pravdou zůstává, že nejlevnější elektřina nebo teplo je to, které vyrobíte a spotřebujete na místě.

V oblasti turbulentních změn nezůstává energetika stranou. Co vidíte jako největší výzvu do budoucna?

Například sladění neřízených technologií, jako jsou větrné nebo solární elektrárny, s řízenými a předvídatelnými. V současné době si s tím ještě zcela poradit neumíme a otázkou zůstává, jak tato symbióza bude fungovat v budoucnosti. Velké výkyvy v soustavě dnes dokážeme uřídit pouze se značným vypětím. Zcela jistě bude zapotřebí sladit jak samotné technologie, tak spotřebu a případné vyvedení přebytečné energie, její akumulaci a podobně. Těch výzev do budoucna je hodně.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 4 / 2015 na straně 76—77.

Štítky Energetika, Zelená energie, Inovace

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.