Průmyslové stavby jako ráj. To není sci-fi

Text Jana Jenšíková Foto Archiv LIKO-S Publikováno

Jak vypadají stavby budoucnosti? Prý jako chobotnice, obří sněhová vločka, ruské kolo nebo rybí farma. Nebo jako LIKO-NOE. Za tou poslední jsme nemuseli daleko, stačilo odjet pár stovek kilometrů z Prahy do Slavkova u Brna. Rodila se v hlavách svých tvůrců vloni a už letos na jaře ji šikovné ruce probudily k životu. Za pouhých dvacet sedm dnů. Navštívili jsme ji na podzim po suchém, horkém létě. Přivítala nás svěží, zahalená v zeleném, ještě trochu kvetoucím rouše. Archa života.

Přestože kráčíme přes přírodní jezírko s lekníny a vodními živočichy po dřevěné lávce kolem objektu, který jako by předběhl dobu, nacházíme se stále v průmyslovém areálu společnosti LIKO-S. Náš průvodce a zároveň otec celého projektu, předseda představenstva společnosti Libor Musil, s uspokojením vnímá moje překvapení. „Kromě toho, že jsme usilovali o to postavit do přírody dokonale zapadající vyvážený objekt, který bude využívat energii jen z přírodních zdrojů, chtěli jsme také, aby se v něm dobře pracovalo a žilo. Naším cílem je stavět firemní budovy, které nebudou sloužit primárně pouze k vydělávání peněz, ale dají lidem i pocit naplnění, budou je inspirovat. Navíc říkáme, že se už nechceme dál podílet na vytváření betonové pouště, ale stavíme ráj,“ říká vizionář, jehož firma v rámci více než dvacetiletého podnikání přichází s novými řešeními a investuje do vlastního vývoje.

LIKO-NOE se představuje

Ve Wikipedii by mohla mít stavba nejspíš stručný popis: Světový prototyp komerčního objektu, který využívá pouze energie získané z přírodních zdrojů, obejde se bez speciálních strojních zařízení a díky přírodnímu systému čištění samostatně hospodaří s vodou. Možná by při tom padl termín „přírodní tepelná stabilizace“. Ale o co vlastně jde?

„Je to koncept, při němž pracujeme výhradně s přirozenými zdroji chladu a tepla. Ani při tom největším letošním horku jsme nemuseli budovu chladit. Je to nejen tím, že je zateplená naší chytrou izolací Icynene, ale právě i díky zelené fasádě, která horko odráží. Uvnitř objektu se také výrazně pozitivně projevuje skutečnost, že stěny dýchají,“ vysvětluje Libor Musil.

Právě fasáda je na celé stavbě to, co vedle jejího výrazu, tedy velkých kulatých prosklených očí, zaujme jako první. LIKO-S na ni získal užitný vzor. Neřekli byste, že na poměrně nevelkém objektu tvoří 350 čtverečních metrů. Byla jsem poučena, že jejím základem je masivní dřevěná konstrukce, na niž je z vnější strany položena difuzně propustná polyuretanová izolace Icynene. Další vrstvu tvoří rošt, do něhož jsou vsazeny předpěstované díly s rostlinami, kterým vyhovuje růst na strmých svazích. Podle vegetačního období tak bude archa měnit svůj vzhled. Zahrada na fasádě má však i další funkce. Může zmírňovat sluneční záření, vyrovnávat teploty nebo dočišťovat vodu.

Voda je život

„Co přírodě bereme, musíme jí vrátit, jinak jako lidstvo v budoucnu neobstojíme. LIKO-NOE hospodaří s vodou do poslední kapičky. Díky speciální kořenové čističce, mokřadní fasádě, ale i retenčnímu jezírku využijeme všechnu dešťovou vodu, ale i tu odpadní, která vzniká uvnitř domu. Jezírko se navíc stane zásobárnou vody pro celý náš firemní areál,“ říká šéf rodinné firmy a zdůrazňuje, že naše země vysychá a v LIKO-Su se s tím nechtějí smířit. Nakonec i letošní suché léto jejich úvahy potvrdilo.

Po horkém létu může přijít tvrdá zima. Jsou i na tu připraveni? Jak se celá stavba, která nabízí unikátní pracovní prostředí, bude vytápět? „U jezera máme kolektory vyrábějící teplo a jejich účinnost je znásobena odrazem slunečního záření o vodní hladinu. Tepelnou energii z kolektorů ukládáme do zásobníku. Využíváme i teplo, které vzniká pod stavbou a na opravdu chladné dny je připraven akumulační krb v interiéru,“ vysvětluje Libor Musil a ukazuje na tepelná čerpadla, jež odebírají teplo ze země s teplotou až 18 °C.

Výzkumná laboratoř

Jestli si myslíte, že se tu stavěl pouze ukázkový ekologický objekt a živý showroom, kam se budou vodit návštěvy a případní zájemci, jste na omylu. LIKO-NOE je hlavně srdcem vývojového centra LIKO-Su, jakousi výzkumnou laboratoří. „Jeho hlavním cílem je nejen posílit povědomí o unikátnosti našich řešení. Díky akustické a klimatické komoře budou naši specialisti schopni vyřešit i ty nejnáročnější požadavky našich klient ů a vytvořit pro ně originální řešení. A kromě toho chápeme LIKO-NOE jako živý organismus, který se bude neustále vyvíjet,“ zdůrazňuje hlava firmy.

To už procházíme velikým otevřeným vnitřním prostorem, jehož architektura je jednoduchá, ale zanechá silný dojem. Lehce uvěříte, že se všichni cítí opravdu dobře a že je prostředí pozitivně ovlivňuje. Vždyť i architekt celého projektu Zdeněk Fránek hovoří o tom, že se mu díky LIKO-NOE splnil jeden sen a dodává: „Zajímavé je, že jde o živoucí prototyp, výzkumné centrum, kde se budou nově použité technologie a náš přístup testovat přímo v praxi a případně modifikovat. Budu dál pozorovat, jak se objekt chová, a budu svůj projekt dopracovávat, třeba i v jiných architektonických schématech. Stojíme tak na začátku nové éry a pokoušíme se odkrýt, jak budou vypadat stavby budoucnosti.“

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 6 / 2015 na straně 52—54.

Štítky Inovace, Zelená energie, Stavebnictví

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.