Energetický management nabízí firmám zajímavé úspory

Text AMSP ČR a RWE Publikováno

Až deset procent by mohly malé a střední firmy ušetřit na platbách za energie, kdyby s nimi efektivněji hospodařily. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat Asociace malých a středních podniků a živnostníků ve spolupráci s energetickou skupinou RWE. Efektivní využívání zdrojů a ekologickou i ekonomickou produkci považuje RWE za významný faktor dalšího rozvoje podniků, a proto jim nově nabízí celý soubor opatření v rámci svého systému Energetického managementu.

Mezi hlavní zjištění patří, že čtyři z pěti oslovených firem spotřebu energií pouze monitorují, avšak neřídí. Většinou jen kontrolují výpisy; přibližně polovina si pak také stav spotřeby zapisuje. Většina firem rozpočítává náklady na energii na úrovni hospodářského výsledku. Zpravidla jen větší subjekty věnují pozornost alokaci nákladů na energie na jednotlivé výrobky. „Výsledky odpovídají nákladovému řízení malých a středních firem, kdy náklady jsou většinou sledovány ex post, a to na bázi výsledovky. S velikostí firmy roste nicméně potřeba řídit kalkulace na bázi výrobkových a úsekových nákladů,“ uvádí předseda představenstva AMSP ČR Karel Havlíček.

„Výsledky průzkumu nás nepřekvapily. Pro většinu našich zákazníků v daném segmentu není efektivní pokrývat problematiku energetické efektivnosti vlastními zdroji. Přitom na základě našich zkušeností lze realizovat zajímavé úspory. V ekonomicky i ekologicky efektivní produkci vidíme významný faktor dalšího rozvoje podniků,“ říká Tomáš Varcop, CEO společnosti RWE Energie.

Podle Varcopa je přitom trend v energiích jasný. „Posunujeme se z módu monitorování nákladů do módu aktivního řízení,“ říká. A uvádí příklad: jeden z jeho zákazníků před energetickým auditem například u elektřiny vůbec neřešil poplatky za rezervaci distribuční kapacity. A jeho náklady se podle Varcopa snížily o 700 tisíc korun ročně.

Největší možnosti úspor nabízejí nové technologie

Největší potenciál úspor energií vidí malé a střední podniky v aplikaci nových postupů s využitím již dostupných technologií. Aby nějakou energii uspořily, firmy si osvojily některé nové technologie, nejčastěji využívají termoregulace a LED osvětlení. Společnosti, které utratí za energii přes 4 miliony korun ročně, se již orientují v sofistikovanějších řešeních, jako jsou například on-line měření spotřeby energií. „Menší firmy obvykle šetří na nejsnáze rozpoznatelných položkách, přičemž vlastní úsporná opatření jsou nákladově přijatelná a rychle rozpoznatelná. Překvapivým zjištěním však je, že skoro pětina firem má k dispozici on-line měření spotřeby energií,“ komentuje průzkum Karel Havlíček.

Investice do energeticky úsporných opatření se výrazně liší v závislosti na oboru – nejvíce chtějí investovat do úspor výrobní a řemeslné podniky. Přestože tedy již některé z firem úsporná opatření využívají, většina subjektů (zejména ty větší z nich) stále vidí v této oblasti nevyužitý potenciál. Karel Havlíček k tomu uvádí: „Většina firem o problému ví, dokáže jej pojmenovat, ale aktivně jej neřídí, velmi často proto, že na to nemá dostatek času.“ Z průzkumu vyplývá, že potenciál úspor je hlavně v aplikaci nových technologií, stejně tak ale vidí rezervu v dodavatelských cenách a chování zaměstnanců. Odhadovaná výše možné úspory se nejčastěji pohybuje do 10 procent. Nejčastěji plánují úsporná opatření firmy s dvousměnným provozem a firmy nad 50 zaměstnanců. Předpokládaná investice se pohybuje kolem jednoho milionu korun. Karel Havlíček doplňuje: „Jestliže skoro polovina firem připouští, že lze ušetřit až deset procent nákladů za energie, je to překvapivě vysoké číslo. Zajímavé je i to, že na prvním místě, jak úspor dosáhnout, není ani chování zaměstnanců, ani cenové ústupky dodavatele, ale aplikace nových technologií.“

Pomůže i pouhá výměna osvětlení

Pro mnohé možná překvapivě mohou velké úspory plynout i z přechodu na LED osvětlení. „Původně se nám investovat tři miliony korun na přechod ze zářivek na LED příliš nechtělo. Nakonec se nám ale investice do tří let vrátila,“ přidává příklad z jedné ze svých textilek Karel Havlíček. O možnostech úspor energie hledají firmy nejčastěji informace v médiích a u současného dodavatele. Konkrétní nabídku na úsporu již dostala přibližně polovina oslovených firem. Většina z nich ji však odmítla – hlavním důvodem je zejména obtížná prokazatelnost dopadu na úsporu a otázka vhodnosti konkrétního řešení pro danou firmu.

„Toto vyjádření firem odpovídá nejen velkému vlivu médií, ale i trvale solidní důvěře v aktuální dodavatele. Stav rovněž koresponduje s tím, že MSP směřují své kapacity primárně do jiných oblastí a podobně jako v bankovních službách důvěřují současným poskytovatelům služeb, v nichž vidí i poradce pro řešení situace,“ uzavírá Karel Havlíček.

RWE nabízí firmám dodávku komplexního řešení na klíč

„Aktivně podporujeme nové trendy efektivního nakládání s energiemi. Rozšiřujeme naši nabídku o širokou paletu služeb Energetického managementu. RWE jako spolehlivý dodavatel a partner svých firemních zákazníků dokáže posoudit jejich energetickou situaci a společně s nimi navrhnout vhodná úsporná opatření. Vyčíslíme jejich přínosy a podílíme se na realizaci, ale také spoluzodpovídáme za výsledek,“ dodává Tomáš Varcop.

Energetický management RWE je podle něj komplexním souborem produktů a služeb. Na základě studie nebo energetického auditu RWE navrhne konkrétní sadu energeticko-úsporných opatření. Po schválení zákazníkem následuje realizace celého řešení formou dodávky na klíč.

Celý článek si přečtěte v tištěné verzi TRADE NEWS 1 / 2016 na straně 68—69.

Štítky Úspory energií, MSP

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.