Zrušení karenční lhůty nebo povinné zavádění zdravotní dovolené ničemu nepomůže

Publikováno

Jakýkoliv režim, v jehož rámci by měly firmy povinně platit první dny nemocenské svým zaměstnancům, se stane kontraproduktivním, bude zneužíván a zvýší náklady jak zaměstnavatelům, tak v některých případech i státu. Zrušení karenční lhůty stejně jako několikadenní povinné zdravotní volno (tzv. sick days) pouze opět zdraží cenu práce, aniž by se řešila motivace zaměstnavatelů poskytnout zdravotní volno ve formě benefitů a zaměstnanců ve smyslu prevence.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR je proti návrhům MPSV, které by znamenaly ať už zrušení karenční lhůty nebo povinné zavádění zdravotní dovolené. Důvodem přitom není snaha nechat zaměstnance v prvních dvou třech dnech doma bez jakékoliv náhrady, ale zabránit zneužívání celého systému. Cena práce je kvůli zdravotnímu a sociálnímu pojištění již takto poměrně vysoká a další posun sníží chuť vytvářet nová pracovní místa. Středně velké firmě s 250 zaměstnanci by se tak přímé náklady jen kvůli povinným sick days zvedly řádově o statisíce korun, další náklady by ale firma musela vynaložit na náhradu pracovníků, v horším případě by došlo ke snížení výkonnosti firmy.

„Místo abychom vedli zaměstnance k prevenci a zaměstnavatele motivovali k poskytnutí dobrovolného zdravotního volna, vytváříme přesně pravý opak. Zaměstnanec, vědom si toho, že jej každý lékař zneschopní, kdykoliv jej navštíví, nebo že bez problémů může zůstat několik dní doma, nejenže nebude dbát na prevenci, ale nepochybně bude systém v nemalé míře zneužívat. To se potvrdilo před několika lety, kdy došlo k zavedení karenční lhůty a kdy nemocnost v prvních třech dnech klesla na polovinu,“ uvádí místopředsedkyně AMSP ČR Pavla Břečková.

Je správné, aby zaměstnavatelé nabídli pracovníkům možnost zůstat doma například při nachlazení. Cestou však není příkaz, ale motivace. Již dnes třetina firem poskytuje sick days, a to ve výši tří dnů, čtvrtina firem potom nabízí dokonce pětidenní zdravotní dovolenou. Vše je ale na dobrovolné bázi, kdy zaměstnavatel zahrne tuto možnost do benefitů poskytovaných zaměstnancům a motivaci ještě různě upravuje. Správné řešení je umožnit firmám, které sick days svým zaměstnancům poskytují, nepatrnou úlevu od sociálních odvodů.

„Sociální systém má smysl zavádět tam, kde skutečně pomáhá. Zrušení karenční lhůty nebo zavedení povinných sick days je ale jen populistické gesto, které pouze nahraje těm nezodpovědným. O tom, že je u nás zcela nenormální výše uznaných nemocných zaměstnanců v prvních třech dnech, svědčí i porovnání s živnostníky. Ti nemají prvních 14 dní nemoci od nikoho ani korunu a jejich nemocnost je o řád nižší než u zaměstnanců,“ dodává předseda představenstva AMSP ČR Karel Havlíček.

Zdroj: AMSP ČR

Celý článek najdete v tištěné verzi TRADE NEWS 4/2016 na str. 9.

Za obsah inzerce zodpovídá inzerent. Žádné části textu nebo fotografie z Trade News nebo www.itradenews.cz nesmí být používány, kopírovány nebo jinak šířeny v jakékoliv formě či jakýmkoliv způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.